La solicitarea lui Putin, Rusia desfășoară activități militare fără precedent în Arctica. Trei submarine nucleare au „spart gheața”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Un submarin nuclear rus, ieșind la suprafață în Arctica. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Un submarin nuclear rus, ieșind la suprafață în Arctica. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 26.03.2021, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov, l-a informat pe președintele Vladimir Putin, în regim de videoconferință, despre desfășurarea expediției complexe Umka-2021, aflată în curs de desfășurare în Arctica.

Amiralul Nikolai Evmenov a precizat cu această ocazie că, începând cu 20 martie 2021, în zona arhipelagului Franz Josef și zona de apă adiacentă acoperită permanent cu gheață, sub conducerea comandantului-șef al Forțelor Navale, se desfășoară expediția complexă Umka-2021, cu participarea Societății Geografice Ruse.

“Pentru prima dată, într-o concepție unică, se desfășoară un complex de activități de pregătire pentru luptă, tehnico-științifice și practice, cu diverse orientări”, a declarat Nikolai Evmenov.

După cum a precizat acesta, expediția include 43 de activități, din care s-au desfășurat deja 35, inclusiv 10 comune cu Societatea Geografică Rusă. Toate activitățile expediției au un caracter planificat.

Comandantul-șef al Forțelor Navale ruse a informat că la activitățile din cadrul expediției participă peste 600 de militari și salariați civili, precum și 200 de unități de armamente, tehnică militară și specială. Toate acțiunile se desfășoară în condiții climatice dure: temperatura este de minus 25-30 de grade Celsius, grosimea stratului de gheață este de până la 1,5 metri, iar vântul suflă în rafale cu până la 32 de metri pe secundă.

Amiralul Nikolai Evmenov i-a raportat președintelui Vladimir Putin că, în cadrul expediției arctice, au fost efectuate, pentru prima dată, următoarele activități:

- trei submarine nucleare au ieșit simultan de sub gheață, într-un raion limitat, cu o rază de 300 de metri;

- două avioane de vînătoare de tip MiG-31 au zburat spre regiunea polară, cu realimentare în aer, trecând de punctual geografic al Polului Nord;

- un submarin nuclear a lansat o torpilă de sub gheață, urmată de efectuarea unui orificiu în stratul de gheață în punctul de ieșire a acesteia și ieșirea ulterioară la suprafață;

- subunități ale brigăzii arctice de infanterie moto au executat un exercițiu tactic, în condiții meteo dificile.

“Potrivit rezultatelor activităților desfășurate deja, s-a constatat că armamentele, tehnica militară și specială întrebuințată la experimentele tehnico-militare și-au confirmat integral caracteristicile tehnico-tactice, în condiții de latitudini mari și temperaturi scăzute”, a spus Evmenov.

Acesta a menționat că Forțele Navale vor continua să desfășoare și în viitor expediții similare, în zone noi, neexplorate anterior.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel