La scurt timp după ce a fost desfăşurat pe front, radarul rusesc Yastreb-AV a căzut în bătaia rachetelor sistemelor HIMARS (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data publicării:

Militarii ucraineni din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, împreună cu Brigada 140 Mecanizată a Forțelor Armate Ucrainene au folosit un sistem HIMARS pentru a distruge cel mai avansat sistem radar rusesc Yastreb-AV. Distrugerea acestui sistem radar a avut loc la câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a anunţat că unitățile rusești aflate pe frontul din Ucraina au primit sistemul radar de contra-baterie Yastreb-AV.

Armata ucraineană a lovit noul sistem radar rusesc de contra-baterie 1K148 Yastreb-AV în regiunea Herson. Pentru a lovi sistemul radar, armata a folosit un lansator de rachete american М142 HIMARS. Focul asupra sistemului radar a fost ajustat cu ajutorul unei drone de recunoaștere care îi urmărea pe ruși.

,,În timp ce efectua recunoașteri pe unul dintre fronturile sudice, un UAV al Centrului Maritim 73 al Forțelor Terestre Ucrainene a descoperit sistemul 1K148 Yastreb-AV'', au precizat militarii ucraineni din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale.

Ca rezultat al transmiteri coordonatelor de către dronă de recunoaştere, unitatea ucraineană ca opera sistemul HIMARS a reușit să lovească cu precizie acest sistem radar rusesc cu două rachete GMLRS.

Militarii ucraineni au publicat pe rețelele de socializare o înregistrare video cu moment distrugerii sistemului rusesc 1K148 Yastreb-AV. Forțele Armate ale Ucrainei au adăugat că Yastreb-AV este considerat cel mai avansat sistem radar rusesc folosit pentru recunoașterea pozițiilor de tragere a artileriei.

Youtube video image

,,Cu ajutorul unei stații radar, inamicul este capabil să urmărească traiectoria proiectilelor și să calculeze coordonatele exacte ale pozițiilor artileriei. Aceste date sunt transmise unităților de artilerie proprii pentru a răspunde la foc cu foc", se arată în comunicatul Forțelor pentru Operații Speciale.

Caracteristicile sistemului radar de contra-baterie 1K148 Yastreb-AV nu au fost făcute publice de către industria rusă de apărare. Armata rusă a început să-l utilizeze nu cu mult timp în urmă: testele au fost finalizate la sfârșitul anului 2021 sau la începutul anului 2022.

Sistemele radar de contra-baterie - cu este Yastreb-AV - sunt capabile să urmărească automat traiectoria obuzelor trase de artileria inamică, determinând coordonatele exacte ale pozițiilor de unde se execută tragerea.

Acesta nu ar fi primul sistem radar rusesc Yastreb-AV pe care ucrainenii l-au distrus. În august 2023, comandantul grupului operativ Tavria a raportat că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus stația radar rusă a sistemului Yastreb-AV. La acea dată, nu existau dovezi video care să confirme aceste afirmații.

,,Avem succese în direcția Tavria. Au fost distruse 18 unități de echipament militar inamic. În special, un sistem radar Yastreb-AV", a raportat a raportat atunci generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski.

Lupta împotriva artileriei inamice a devenit una dintre sarcinile cheie în operațiunile militare. Radarele de contra-artilerie detectează direct o rachetă sau un proiectil și îi calculează traiectoria în mai multe puncte, determinând atât locația poziției de tragere a inamicului, cât și locul unde proiectilul ar urma să lovească.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel