La nici 24 de ore de la anunțul Ankarei privind aderarea Suediei la NATO, SUA deblochează livrarea de avioane F-16 către Turcia

Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Președintele Erdogan a anunțat aseară că Turcia nu se mai opune aderării Suediei, gest care a dat naștere imediat speculațiilor privind o înțelegere pe subiectul F-16, între Casa Albă și Turcia. Iată că administrația Biden confirmă reluarea procesului de livrarea a avioanelor americane către Forțele Aeriene turce.

Consilierul Casei Albe pentru securitatea naţională, Jake Sullivan, a confirmat că administrația Biden va debloca transferul de avioane de luptă F-16 spre Turcia, și va consulta Congresul SUA în privința acestei livrări, relatează Reuters și Agerpres.

Exprimându-se înaintea unui summit al liderilor ţărilor membre NATO, preconizat să se deschidă mai târziu în curzul zilei de marţi la Vilnius, Sullivan a declarat că preşedintele Joe Biden "a spus clar că susţine transferul" de avioane. "Nu a ridicat nicio obiecţie în legătură cu acest subiect... El intenţionează să meargă înainte cu transferul", a afirmat oficialul de la Casa Albă.

Sullivan nu a oferit niciun detaliu cu privire la exportul de F-16 către Turcia. 

Statele Unite au transmis semnale repetate către Ankara, încă de acum câteva luni, privind necesitatea ca Turcia să flexibilizeze atitudinea față de aderarea Suediei la NATO în schimbul unui eventual acord pe ntru avioanele F-16.

Luni seara târziu, preşedintele turc Tayyip Recep Erdogan a acceptat să trimită parlamentului ţării sale cererea Suediei de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, după luni în şir de presiuni din partea SUA şi a aliaţilor lor.

Unii parteneri din NATO consideră că Turcia, care a cerut în octombrie 2021 să cumpere pentru 20 miliarde de dolari avioane de vânătoare F-16 de la fabricantul Lockheed Martin Corp şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de luptă pe care le are deja în dotare, s-a folosit de aderarea Suediei pentru a face presiuni asupra Washingtonului cu privire transferul avioanelor de luptă.

Turcia doreşte să achiziţioneze 40 de avioane de luptă F-16, precum şi piese de schimb necesare pentru întreţinerea şi modernizarea avioanelor F-16 pe care le deţine deja, relata anterior Reuters.

Anunţul lui Sullivan intervine după ce secretarul apărării american Lloyd Austin a discutat despre sprijinul pentru modernizarea militară a Turciei în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc, potrivit unui comunicat dat publicităţii luni seara târziu de către Pentagon, după ce Turcia a declarat că va susţine aderarea Suediei la NATO.

Sullivan a mai spus că ţările din cadrul Alianţei Nord-Atlantice vor trimite "un semnal unitar şi pozitiv" cu privire la calea Ucrainei spre aderarea la NATO la acest summit, unul dintre principalele subiecte de discuţie la Vilnius.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel