La loc comanda! Rusia și Belarus au decis să prelungească verificarea trupelor, din cauza tensiunilor din Donbas

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat, pe 20.02.2022, că președinții Federației Ruse și Republicii Belarus au decis continuarea verificării forțelor de reacție ale Statului unional, din cauza creșterii activităților militare în apropierea granițelor acestuia și agravării situației din Donbas.

“În legătură cu creșterea activităților militare în apropierea frontierelor externe ale Statului unional și agravarea situației din Donbas, președinții Federației Ruse și Republicii Belarus au luat decizia de continuare a verificării forțelor de reacție”, a precizat Khrenin, ale cărui declarații au fost postate pe canalul de Telegram al Ministerului Apărării din Republica Belarus și preluate de agenția de presă rusă Interfax.

Acesta a menționat că, în cursul verificărilor ulterioare, se va acorda o atenție suplimentară acelor etape ale apărării Statului unional, care nu au fost acoperite atât de detaliat în perioada anterioară.

“În general, direcția verificării va rămâne neschimbată. Aceasta a fost concepută pentru a asigura un răspuns adecvat pregătirilor militare desfășurate în apropierea frontierelor noastre comune”, a spus Khrenin.

Cu o zi înainte, secretarul de stat al Consiliului de Securitate al Republicii Belarus, Alexander Volfovich, declarase că, în pofida încheierii exercițiului comun ruso-belarus Allied Resolve-2022, verificarea nivelului de pregătire pentru luptă ar putea fi continuată.

“Exercițiul reprezintă una dintre etapele finale ale verificării. Exercițiul în sine a fost efectuat. Verificarea însă poate fi continuată. Până când, nu se știe. Decizia va fi luată de comandantul verificării”, a precizat Volfovich, citat de agenția de presă BelTA.

 

Decizia de prelungire a verificării justifică menținerea trupelor rusești în Belarus

 

Comentariul autorului: Verificarea forțelor de reacție a Statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus a început pe 14 ianuarie. Reprezentanții celor două state au anunțat că aceasta se va desfășura în două etape, respectiv până pe 09 februarie, când se va încheia deplasarea trupelor și pregătirea pentru exercițiu, și în perioada 10-20 februarie, când va fi executat exercițiul comun Allied Resolve-2022.

În mai multe rânduri, oficiali din cele două țări au declarat că, la finalizarea exercițiului comun, trupele ruse deplasate pe teritoriul Republicii Belarus vor reveni în țară. Probabil că, decizia de prelungire a verificării implică și menținerea trupelor rusești în Republica Belarus.

În cazul în care, în cele din urmă, se va decide declanșarea unei intervenții militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, trupe ruse și belaruse vor pătrunde împreună pe teritoriul ucrainean, prin nordul țării.

Trebuie remarcat faptul că, în urmă cu aproximativ doi ani, ar fi fost de neconceput ca Federația Rusă să întrebuințeze teritoriul Republicii Belarus pentru efectuarea unor operațiuni militare împotriva Ucrainei. Iar despre participarea la acestea a militarilor din Republica Belarus nici nu s-ar fi putut deschide o discuție. Însă, după evenimentele din Republica Belarus, declanșate de incidentele provocate de realegerea lui Alexander Lukașenko în funcția de președinte al țării, situația s-a schimbat radical. Prin sprijinul necondiționat acordat, președintele Vladimir Putin l-a fidelizat pe Alexander Lukașenko, iar acesta din urmă este nelipsit acum de la evenimentele militare relevante planificate și efectuate în cele două țări.

În același timp, dacă înainte nici nu putea fi vorba de amplasarea unor baze militare permanente rusești pe teritoriul Republicii Belarus, acum acestea sunt solicitate de însuși președintele statului. Astfel, în prezent, avioane de vânătoare de tip Su-30SM din cele două țări sunt staționate permanent în Republica Belarus și desfășoară misiuni comune de patrulare în zona frontierelor, în cadrul sistemului unificat de apărare antiaeriană. De asemenea, în urma participării la exercițiul Vest-2021, Federația Rusă “a lăsat” în Republica Belarus un divizion de rachete antiaeriene S-400. Acum, Alexander Lukașenko insistă pentru menținerea în republică a complexelor de rachete operativ-tactice Iskander-M.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel