Kurzii anunță înghețarea operațiunilor împotriva Statului Islamic

Eduard Pascu |
Data publicării:

Liderul Forţelor democratice siriene (FDS), dominate de luptători kurzi, Mazloum Abdi, a anunţat, miercuri seara 'îngheţarea' operaţiunilor împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), relatează AFP, transmite Agerpres.

"Am îngheţat toate activităţile noastre împotriva Daesh (acronimul arab pentru Stat Islamic - n.r.)", a spus Abdi într-un interviu televizat pentru canalul kurd 'Ronahi'. FDS se vor mulţumi cu operaţiuni 'defensive împotriva Daesh', a adăugat el.

Această declaraţie survine în condiţiile în care Turcia efectuează din 9 octombrie o ofensivă împotriva zonelor kurde în nordul Siriei, de unde s-au retras forţele americane.

Dupa căderea 'califatului' în urma unei lungi lupte conduse de forţele kurde susţinute de Washington, Stat Islamic s-a transformat în organizaţie clandestină care acţionează în vastul deşert sirian, notează AFP.

În ultimele luni, organizaţia jihadistă a revendicat mai multe atacuri în zone controlate de FDS precum şi împotriva forţelor regimului, dintre care cea mai recentă s-a soldat cu moartea a şase persoane pe 11 octombrie în oraşul Qamichli. Din martie, FDS s-au lansat într-o căutare a jihadiştilor aflaţi încă în libertate în Siria, în special în provincia Deir Ezzor (est).

Forţele kurde deţin 12.000 de jihadişti, între care 2.500 - 3.000 de străini, precum şi zeci de mii de civili care au legatură cu Statul Islamic, adesea rude ale combatanţilor. Ofensiva turcă a stârnit temeri internaţionale asupra unor eventuale evadări ale jihadiştilor, în special în rândul celor din ţări occidentale care sunt reticente în a-şi repatria cetăţenii.

Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a aproape 800 de rude ale unor jihadiştilor străini aparţinând SI într-una din taberele de refugiaţi din nord-estul Siriei. "Soarta deţinuţilor jihadişti noi o vom decide", a afirmat Abdi în timpul interviului televizat, in timp ce unele ţări caută alternative la această problemă spinoasă.

Franţa a anunţat că doreşte să discute cu Irakul despre crearea în această ţară a unui 'dispozitiv' internaţional pentru a-i judeca pe jihadiştii SI.

Între timp, liderul FDS a declarat ca a primit un apel telefonic din partea preşedintelui SUA, Donald Trump, care i-a spus că Statele Unite nu se opun acordului dintre kurzi şi Damasc pentru desfăşurarea de trupe siriene în mai multe sectoare din nordul Siriei.

Decizia Statelor Unite de a-şi retrage militarii din această regiune a deschis calea pentru operaţiunea lansată de Ankara şi i-a determinat pe kurzi să ceară ajutor regimului sirian.

Vezi și: Iranul a solicitat Turciei să stopeze ofensiva din Siria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel