Kremlinul își obișnuiește cetățenii cu ideea războiului. Parlamentar rus: Următoarea țintă ar putea fi Polonia

Propagandista rusă Olga Skabeeva, captură video
Propagandista rusă Olga Skabeeva, captură video

Un parlamentar rus și aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a sugerat în timpul unei recente apariții la televizor că următoarea țintă a Moscovei ar putea fi Polonia.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început la ordinul lui Putin în februarie 2022, se apropie de cea de-a doua aniversare, iar luptele continuă fără sfârșit.

Deși „operațiunea militară specială” nu a mers conform planului lor, oficialii ruși au continuat să facă aluzii la invazii similare în viitorul apropiat, iar teritoriile fostei Uniuni Sovietice, precum Moldova sau statele baltice, sunt cel mai adesea propuse ca ţinte probabile.

Cea mai recentă potențială țintă sugerată de un oficial rus este Polonia, care nu a fost niciodată teritoriu oficial sovietic, dar a fost un aliat al Blocului de Est în timpul Războiului Rece.

Julia Davis, fondatoarea grupului de supraveghere Russian Media Monitor, a distribuit un clip de la televiziunea de stat rusă, în care Alexei Juravliov a sugerat că Polonia este următoarea țintă.

Aflat la emisiunea propagandistei ruse Olga Skabeeva, într-un decor dominat de litera ”Z”, Juravliov ( care e un membru al Dumei de Stat, cunoscut pentru tendințele sale naționaliste și militariste) a amenințat mai toate statele vecine.

„Încă o întrebare pentru voi, băieți din Occident, ce veți face în privința asta?” a întrebat Juravliov și a continuat: „Ei înțeleg foarte bine că Ucraina s-a terminat. Și ce urmează? Suedia se pregătește, la fel și Balcanii. Polonezii s-au liniștit puțin, probabil au început să-și dea seama că sunt următorii. Desigur, nu ne facem iluzii, dar înțelegem că toți se pregătesc pentru următoarea fază a războiului".

Cu toate acestea, un detaliu important pe care Juravliov nu l-a observat este că Polonia, spre deosebire de Ucraina, este membră a NATO, la care a aderat oficial în 1999. Prin urmare, un atac asupra Poloniei ar duce la alăturarea altor membri NATO la război, iar articolul 5 prevede că agresiunea împotriva unui membru NATO este considerată un atac asupra tuturor membrilor.

La sfârșitul lunii trecute, Polonia a mobilizat trupe după ce un „obiect aerian neidentificat” a trecut granița din direcția Ucrainei. Acest incident a avut loc în timpul unui atac masiv cu rachete și drone efectuate de Rusia. 

Oficialii NATO au avertizat în mod repetat asupra pericolului reprezentat de armele ruse și ucrainene lansate greșit în timpul războiului în curs. În noiembrie 2022, o rachetă ucraineană de apărare aeriană a detonat în satul Przewodow, din sudul Poloniei.

În aprilie 2023, agențiile de presă poloneze au raportat că o rachetă de croazieră rusă Kh-55, lansată aerian, a fost găsită într-o pădure din apropierea orașului Bydgoszcza, din nordul Poloniei.

De asemenea, anul trecut, pe teritoriul României au fost găsite mai multe resturi de drone folosite în atacurile aeriene asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel