Nimic concret pentru Balcani. Nu există încă o soluţie pentru problema Kosovo

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În timpul vizitei în Kosovo, în discursul de la Kosovska Mitrovica, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că doreşte să lupte pentru respectarea drepturilor sârbilor prin ajungerea la compromis.

Vucic a adăugat că deocamdată Serbia nu are nicio propunere privind soluţionarea problemei Kosovo, dar este un mare neadevăr faptul că ar fi convenit ca „până la sfârşitul anului” să predea Kosovo, potrivit rador.

„Este o minciună notorie şi nimeni nu se gândeşte la aşa ceva.Singurul lucru pe care îl dorim este să obţinem cât mai multe drepturi pentru voi” – a declarat Vucic, adăugând că soluţia nu este la orizont, dar speră să „fie în următorii 10 sau 20 de ani”. Vucic a declarat că atunci când va avea ceva de comunicat în legătură cu acordul cu Pristina, „nu va comunica la Belgrad, ci la Kosovska Mitrovica”.

Vucic a subliniat că nu doreşte să modifice frontiera, ci drepturile sârbilor din Kosovo. „Doresc să obţin pentru voi toate drepturile – dreptul la viaţă, la libertate, la muncă, la învăţământ, la liberă circulaţie, dar pentru toate aceste drepturi trebuie să acceptăm compromisul” – a declarat Vucic, adăugând că nu va ezita să apere poporul sârb, dacă va fi atacat oriunde în Kosovo.

„Tuturor celor care cred că poporul sârb poate fi atacat le spun că Serbia nu va permite asta niciodată” – a declarat Vucic, adăugând că Serbia doreşte să-şi apere poporul, ţara şi instituţiile, să apere pacea şi să încerce să construiască o punte a prietenii cu albanezii şi să ajungă la un acord.

„Trebuie să trăim împreună şi unii lângă ceilalţi. Cândva, cineva va trebui să ajungă la un acord cu albanezii. Nu va fi o soluţie uşoară, nici pentru ei, nici pentru noi” – a declarat Vucic, adăugând că „promite că nu va permite nimănui să folosească armele împotriva sârbilor kosovari”.

Vucic a spus că nu va permite nimănui să umilească Serbia, dar soluţia de compromis presupune ca fiecare parte să câştige ceva. Vucic a mulţumit sârbilor din Kosovska Mitrovica că apără „existenţa sârbilor în Kosovo” şi nu renunţă. „Obligatţia mea este să spun că la bine şi la rău Serbia va fi mereu lângă poporul sârb din Kosovo” – a declarat Vucic.

În timpul discursului, Vucic a spus că fostul preşedinte al Iugoslaviei, Slobodan Milosevic, a fost un mare lider al poporului sârb, dar dorinţele Serbiei de atunci nu erau reale şi Serbia nu şi-a dat seama că nu este singură în lume şi că fără lume nu se poate şi pentru aceasta a plătit scump.

„Acum 30 de ani, Milosevic era suficient de puternic pentru a aduna în jurul lui sute de mii de oameni.Poporul cânta cu credinţă, convingere şi mândrie, dar după aceea Serbia a trecut prin trei războaie şi sârbii au murit la Knin, Sarajevo şi Pristina, iar astăzi drapelul croat flutură la Knin, numărul sârbilor de la Sarajevo s-a înjumătăţit, iar în Pristina mai trăiesc doar câţiva sârbi” – a spus Vucic, adăugând că astăzi Serbia creşte în pace, deoarece investeşte în viaţă, se bazează pe muncă şi educaţie, şi nu pe armament.

Vucic a declarat că astăzi Serbia poate să-şi aleagă viitorul în Uniunea Europeană, dar va spune cu tărie că nu doreşte aderarea la NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel