Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României. Diaconescu: Negocierile pentru Schengen presupun reprezentare la cel mai înalt nivel

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 19 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen, la inițiativa părții austriece.

Klaus Iohannis a transmis omologului austriac că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne privind aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români. 

Președintele României a mulțumit pentru sprijinul exprimat public de Președintele Austriei pentru aderarea țării noastre la Schengen și a arătat că mesajele numeroase de susținere venite din partea mediului politic, economic și social din Austria sunt semnale clare că locul României este în Schengen și că va putea fi identificată o soluție. 

În urma discuției cu Președintele Austriei, Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în țară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile.

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a declarat că decizia României este una rațională, întrucât negocierile privind aderarea la Schengen trebuie purtate la cel mai înalt nivel.

”Este vorba de reprezentare, pentru că ambasadorul are un nivel de acces, la instituțiile statului în care este acreditat, mult mai mare decât diplomații din misiune. Dacă vrei să dai greutate unui mesaj trebuie să-l abilitezi pe ambasador”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel