Kievul e conștient că merge pe gheață subțire. Are nevoie de o ofensivă de succes sau pierde o parte din sprijinul Vestului. Budanov: Rusia se pricepe bine la un lucru

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Hartă a celor patru oblasturi ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, anexate ilegal de Federația Rusă. Foto: Wikidata
Hartă a celor patru oblasturi ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, anexate ilegal de Federația Rusă. Foto: Wikidata

Oficialii ucraineni încearcă să reducă așteptările, temându-se că rezultatul contraofensivei ar putea să nu răspundă așteptărilor aliaților, se arată într-o analiză The Washington Post.

Publicația americană a discutat cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov și încearcă să citească printre rânduri declarațiile acestora.

Reznikov a declarat că „așteptările de la operațiunea noastră de contraofensivă sunt supraestimate în lume”.

„Majoritatea oamenilor așteaptă ceva uriaș”, a spus el. În opinia sa, acest lucru poate duce la „dezamăgire emoțională”.

Oleksii Reznikov și Valeri Zalujnîi

Unii analiști  consideră că, dacă ucrainenii eșuează, Kievul ar putea pierde din asistența militară internațională sau s-ar putea confrunta cu presiuni mai mari pentru a negocia cu Moscova, iar astfel de negocieri vor include aproape sigur cererile Rusiei de predare a teritoriului suveran, pe care Ucraina le numește inacceptabile.

Zelenski se concentrează mai mult pe ce are de făcut Ucraina. „Cred că, cu cât avem mai multe victorii pe câmpul de luptă, cu atât mai mulți oameni vor crede în noi, ceea ce înseamnă că vom primi mai mult ajutor”, a spus președintele ucrainean, într-un interviu acordat WP.

După cum notează publicația, unele dintre așteptările mari se datorează victoriilor anterioare ale Ucrainei pe câmpul de luptă, iar ștacheta este sus și greu de atins.

Acum Rusia poate avea un avantaj geografic și un număr mare de militari, scrie WP. Conștienți de obstacolele uriașe, oficialii ucraineni continuă să ceară arme suplimentare de la susținătorii lor din Occident.

Zelenski a declarat va fi gata de o contraofensivă „de îndată ce va primi armele pe care le-a convenit cu partenerii”, iar Reznikov a declarat că „prima formație de asalt” a Ucrainei este pregătită în proporție de peste 90% pentru începerea operațiunii, dar unele unități își continuă pregătirea în străinătate.

În mod ideal, potrivit lui Reznikov, o contraofensivă nu numai că ar elibera satele și orașele, ci și ar „tăia lanțurile logistice ale trupelor (ruse - n.red.)” și „s-ar reduce capacitatea lor ofensivă”.

Ucraina cere, de asemenea, să îi furnizeze arme pentru lovituri cu rază lungă de acțiune, dar lipsa unor astfel de arme plasează Ucraina într-o poziție foarte dezavantajoasă, a spus Zelenski.

 

Budanov: Rusia se pricepe bine la un lucru

Foto: Kirilo Budanov

La rândul său, șeful Direcției Principale de Informații a Armatei ucrainene (GUR), Kirillo Budanov, a asigurat că Rusia nu are potențialul de a încerca o ofensivă la scară largă oriunde în Ucraina.

„Deocamdată, Rusia nu are nici potențialul militar, nici economic, nici politic pentru a încerca o ofensivă la scară largă oriunde în Ucraina”.

În același timp, potrivit șefului GUR, Rusia este încă capabilă să desfășoare operațiuni defensive serioase, iar aceasta este „o problemă cu care va trebui să se confrunte Ucraina”.

Budanov a mai spus că Federația Rusă încearcă să acumuleze un anumit stoc de rachete pentru a perturba contraofensiva ucraineană.

În plus față de remarca șefului GUR, mai putem adăuga cel puțin un lucru la care Moscova se pricepe foarte bine: Rusia este cu certitudine lider în privința tehnicilor de război hibrid, care includ propaganda și dezinformarea, utilizând canale diverse de comunicare, de la platformele de socializare, până la sprijinirea unor lideri de opinie din statele Occidentale. Scopul Kremlinului este evident -  slăbirea unității lumii libere, pe fondul oboselii cauzate de război. Iar de aici, până la evitarea înfrângerii în Ucraina nu mai e decât un pas.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel