Kievul cere sisteme antiaeriene pentru a apăra culoarul cerealelor de la frontiera cu România

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut ţărilor UE sisteme de apărare antiaeriană pentru a asigura securitatea navelor care călătoresc pe aşa-numita rută alternativă a cerealelor promovată de Kiev, arată Rador, care citează Tass.

Invitat la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai statelor UE - Gymnich, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat care este prioritatea apărării antiaeriene ucrainene.

"Am dezvoltat ruta noastră maritimă alternativă. Navele părăsesc porturile ucrainene şi intră practic imediat în apele teritoriale ale României. Două nave au trecut deja prin acest coridor. Prin urmare, vă rugăm să analizaţi modul în care puteţi contribui la securizarea acestui "coridor de cereale" cât timp navele se află în apele ucrainene" - a declarat Kuleba, prezent la reuniunea Gymnich de la Toledo.

"Vorbind despre asistenţă, mă refer la sisteme de apărare aeriană" - a subliniat el. Pe 10 august, Kievul a anunţat crearea unei "rute temporare" pentru navele comerciale care merg către sau dinspre porturile Ciornomorsk, Odesa şi Iujnîi.

Totodată, autorităţile ucrainene au avertizat că ameninţarea militară şi pericolul minelor se menţin pe rută, prin urmare, doar navele ai căror proprietari şi căpitani "îşi confirmă oficial disponibilitatea de a naviga în aceste condiţii" au voie să treacă.

Prima navă a părăsit portul Odesa pe această rută pe 16 august. Atunci Kievul a început să promoveze în mod activ această rută drept "coridor alternativ pentru cereale", invitându-şi partenerii să susţină această iniţiativă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel