KGB-ul transnistrean a reținut un veteran al războiului de pe Nistru

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Astăzi, în jurul orei 09:20, la pretinsul post vamal din s. Lunga, r-ul Dubăsari, teritoriu controlat de către administrația de facto de la Tiraspol, a fost reținut Valeriu Mițul împreună cu soția și sora acestuia. Valeriu Mițul este locuitor al satului Corjova, raionul Dubăsari, veteran al războiului de pe Nistru din 1992 și un activist civic pentru drepturile omului. Valeriu Mițul a fost primar al satului Corjova între anii 2003 - 2011. 

Pretinșii grăniceri i-au ridicat actele de identitate, refuzând să explice motivele reținerii, comunicându-i să ”aștepte”. ”Așteptarea” a durat mai mult de o oră. Între timp, Valeriu Mițul a sesizat autoritățile constituționale, inclusiv avocații din cadrul Asociației Promo-LEX, potrivit Deschide.md.

După o oră de la reținerea acestuia, doi reprezentanți ai pretinselor structuri de securitate din regiune și-au cerut scuze și i-au înapoiat actele de identitate. 

Situația lui Valeriu Mițul este identică cu cazul altor doi veterani de război – Iurii Coțofan și Victor Timuș, care au fost reținuți în august 2020 de către pretinșii grăniceri, iar peste 1 oră de la reținere, acestora li s-au înmânat documentele emise de către ”MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

Pentru că după mai bine de 8 luni, situația lui Iurii Coțofan și Victor Timuș  nu a fost rezolvată, iar situația lui Valeriu Mițul rămâne în continuare incertă, solicităm autorităților constituționale ale Republicii Moldova să depună eforturi suplimentare în rezolvarea definitivă a acestor situații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel