Kevin McCarthy a cedat în fața trumpiștilor radicali. Prețul pentru șefia Camerei: Ar putea negocia inclusiv ajutorul militar acordat Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Livrare de arme în Ucraina / Foto: DoD
Livrare de arme în Ucraina / Foto: DoD

Noua componență a Camerei Inferioare a Congresului SUA amenință serios stabilitatea bugetului federal al Statelor Unite. 

Dominația unui număr mic de trumpiști a dus la una dintre cele mai jenante situații din ultimii ani în politica SUA - timp de câteva zile, pe parcursul a 14 sesiuni de vot, republicanii nu s-au pus de acord cu privire la viitorul președinte al Camerei Reprezentanților. Au existat chiar situații în care unii republicani radicali au scris pe buletinul de vot numele lui Donald Trump.

Totuși, odată cu alegerea noului șef al Camerei inferioare, problemele nu se încheie. Ba din contră, noua majoritate ar putea pune sub semnul întrebării ajutorul militar și financiar al Washingtonului pentru Kiev.

Președintele recent ales al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, la rândul lui un susținător al lui Donald Trump, a declarat, chiar înainte de alegerile din noiembrie, că nu are intenția de a scrie „cecuri în alb” Ucrainei. Sub presiunea colegilor săi de partid, el și-a retras aceste declarații cu doar câteva zile înainte de alegeri și a clarificat că pledează doar pentru o monitorizare sporită a ajutorului trimis la Kiev.

Săptămâna trecută, pentru a deveni al treilea om în stat, după președinte și vice-președintele SUA, McCarthy a trebuit să facă concesii unui mic grup care au refuzat să-i susțină ascensiunea până când el a cedat cerințelor lor.

Aparentul avantaj pentru democrați, generat de o victorie la limită a republicanilor, s-ar putea transforma într-un impediment major pentru politica administrației Biden.

 

”Radicalii liberi” din partidul republican

 

Astfel, din cauza majorității neașteptat de fragile pe care republicanii au obținut-o la alegerile de la jumătatea mandatului - 222 la 212 reprezentanți - McCarthy nu a putut fi ales fără sprijinul tuturor republicanilor, inclusiv al radicalilor, obligându-l să facă acestora concesii majore.

McCarthy le-a acordat concesii suplimentare, iar în cele din urmă a fost ales președinte la a 15-a încercare, dar analiștii avertizează acum că va fi președinte doar cu numele, în timp ce puterea reală în Camera Inferioară va fi deținută de trumpiști. Una dintre concesii este introducerea regulii conform căreia un singur vot republican este suficient pentru a demara procesul de demitere a președintelui Camerei Inferioare – un cuțit care îi va atârna deasupra capului până la sfârșitul mandatului. Îl pot înlocui literalmente peste noapte dacă doresc.

în aceste zile, promisiunile sunt transpuse în reglementări, pentru a fi votate atunci când parlamentarii revin săptămâna aceasta pentru primele voturi ca partid majoritar, scrie AP.

Duminică, cel puțin doi republicani moderati și-au exprimat rezervele cu privire la sprijinirea pachetului de reguli, invocând ceea ce ei au descris drept acorduri secrete emanate din puterea disproporționată a unui grup de 20 de conservatori.

Concesiile au inclus limite ale puterii lui McCarthy, cum ar fi permisiunea unui singur parlamentar să inițieze votul pentru a-l înlătura din funcția de Președinte al Camerei și reducerea cheltuielilor guvernamentale, care ar putea include reduceri pentru apărare, ce ar putea afecta inclusiv ajutorul militar și financiar acordat Ucrainei.

„Preocuparea noastră generală este că dereglarea – care a fost istorică – pe care am văzut-o săptămâna aceasta nu s-a încheiat, este doar începutul”, a declarat liderul democrat din New York, Hakeem Jeffries.

Repupblicanul de Ohio, Jim Jordan, a susținut că „totul trebuie să fie pe masă” atunci când vine vorba de reduceri de cheltuieli, inclusiv pentru apărare, în lumina datoriei guvernamentale de 32 de trilioane de dolari. „Sincer să ne uităm și la banii pe care îi trimitem în Ucraina și să spunem cum putem cheltui cel mai bine banii pentru a proteja America?” el a spus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel