Jurnalist Ucrainean: Rusia pregăteşte în estul Ucrainei un scenariu similar cu cel din Transnistria

S.I. Catalin |
Data publicării:

Pretinsele alegeri din așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk au demonstrat că Moscova merge pe aceeași cale și în cazul Donbasului cum a făcut-o în cazul Transnistriei.

De această părere este jurnalistul ucrainean Vitaly Portnikov. Acesta spune că pentru Putin este important nu doar menținerea Ucrainei în sfera sa de influență ci și menținerea acestor regimuri „marionetă” conduse de la Moscova, notează espreso.tv, citat de portalul Deschide.md.

„Ce s-a întâmplat după pretinsele alegeri din Donbas? Nimic nu s-a întâmplat, nimeni nu a recunoscut acest pretins scrutin, nimeni nu s-a apucat să poarte discuții cu așa-numiții lideri aleși, iar Acordurile de la Minsk s-au dovedit a fi inexistente”, scrie Portnikov.

Prin organizarea acestor alegeri, Rusia practic se disociază de negocieri cu Kievul în privința integrității teritoriale a Ucrainei. 

„Rusia de fapt nu încearcă să împingă cele două enclave în componența Ucrainei, aceasta este o opinie eronată. Putin vrea să aibă o Ucraină pro-rusă, iar cele două așa zise republici să fie controlate în continuare de Moscova. Pentru aceasta este nevoie de Acordurile de la Minsk care pot servi drept fundament pentru debandada rusească”, conchide Portnikov.

Potrivit jurnalistului de la Kiev, acest status qou este considerat de Kremlin cea mai bună rețetă atunci când țara este sfâșiată de intrigi politice și economice interne, iar Moscova va organiza „negocieri” cu separatiștii.

„Oare acest proiect este unul nou? Oare Moscova nu a organizat astfel de negocieri între Georgia pe de o parte și Osetia de Sud și Abhazia pe de altă parte?, Oare Kremlinul nu a pus la aceeași masă separatiștii de la Tiraspol și oficialii de la Chișinău”, se întreabă jurnalistul.

Vitaly Portnikov consideră că autoritățile de la Kiev nu trebuie să meargă la discuții directe cu separatiștii din Donbas după cum insistă Moscova. Aceste discuții au dus la pierderea de către Georgia a teritoriilor Osetiei de Sud și Abhaziei. În cazul Moldovei astfel de discuții au adus ca în cele două orașe, Chișinău și Tiraspol să fie câte un lider politic controlat de Moscova.

La final, jurnalistul conchide că Moscova mai are un singur pas de făcut, ca în 2019 în fruntea Ucrainei să vină un grup de colaboraționiști pro-ruși care ar urma să ducă „statul ucrainean în closetul Kremlinului”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel