Junta militară care a preluat cu forța puterea în Niger a sfidat ultimatumul ECOWAS. Statele africane - divizate în privința unei intervenții militare

Darius Muresan |
Data publicării:

Generalul Abdourahmane Tchiani, care a preluat puterea în Niger, a sfidat un ultimatum pentru a-l repune în funcţie pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, înlăturat în urma loviturii de stat.

În pofida ultimatumului, naţiunile ECOWAS sunt divizate în privinţa lansării unor acţiuni militare împotriva juntei.

Regimurile militare din Mali şi Burkina Faso susţin că vor fi de partea liderilor loviturii de stat, dacă aceştia vor fi atacaţi.

Într-un discurs televizat, un purtător de cuvânt a declarat că spaţiul aerian al ţării a fost închis, iar orice intruziune va fi întâmpinată cu un răspuns imediat. ECOWAS îşi exprimase speranţa că situaţia va fi rezolvată pe cale paşnică, însă a avertizat că are pregătit un plan pentru intervenţie militară, dacă nu este respectat ultimatumul, relatează corespondentul BBC, potrivit Rador.

 

Junta militară care a preluat puterea în Niger a închis spațiul aerian al țării

 

Nigerul a anunţat duminică închiderea spaţiului său aerian în faţa ameninţării crescute a unei intervenţiei din partea ţărilor vecine, au informat militarii care au preluat puterea la Niamey, transmite și Agerpres, care citează AFP.

"În faţa ameninţării unei intervenţii care devine din ce în ce mai clară din partea ţărilor vecine, spaţiul aerian nigerian este închis începând din această zi, duminică, (...) până la noi ordine", indică un comunicat de presă care precizează că "orice tentativă de încălcare a spaţiului aerian" va conduce la "un răspuns viguros şi instantaneu".

Într-un alt comunicat de presă, Consiliul Naţional pentru Salvarea Patriei (CNSP, care a preluat puterea prin lovitură de stat) afirmă că o "pre-desfăşurare pentru pregătirea intervenţiei a fost făcută în două ţări din Africa Centrală", fără a preciza care sunt acestea."Orice stat implicat va fi considerat cobeligerant", se precizează în comunicat.

Graniţele terestre şi aeriene ale Nigerului cu cinci ţări vecine (Algeria, Burkina Faso, Libia, Mali şi Ciad) au fost redeschise pe 2 august, la aproape o săptămână după ce au fost închise în timpul loviturii de stat din 26 iulie, care l-a răsturnat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel