Josep Borrell: Nu vom accepta tacticile de intimidare ale Rusiei şi va trebui să reacţionăm dacă va fi cazul

Eduard Pascu / 28 apr 2021 / 18:15
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o 'perioadă dificilă' în relaţia cu Rusia, care pare să fi ales ”în mod deliberat” să crească tensiunile cu Occidentul, a avertizat miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în Parlamentul European, transmite AFP.

”Cred că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă lungă şi dificilă în relaţiile noastre cu Rusia”, a declarat Borrell în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Bruxelles, transmite Agerpres.

”Relaţiile noastre cu Rusia continuă să se degradeze şi sunt la cel mai scăzut nivel. Din nefericire, nu putem exclude că această tendinţă negativă va continua şi va ajunge la niveluri de deteriorare chiar şi mai periculoase”, a adăugat el.

”Autorităţile ruse par să aleagă în mod deliberat să crească tensiunile cu Occidentul”, a regretat Josep Borrel.

În opinia sa, desfăşurările militare la frontiera cu Ucraina, soarta opozantului Aleksei Navalnîi şi criza diplomatică cu Republica Cehă constituie trei motive de îngrijorare.

Chemând Rusia să ”înceteze provocările”, responsabilul european a constatat că, ”pentru moment, ea nu a demonstrat nici cea mai mică voinţă de a pune capăt conflictului în Ucraina, nici de a accepta integritatea teritorială a acesteia”.

”Trupele ruse au început să se retragă, dar au rămas timp îndelungat”, a subliniat Borrell, citând cifra de 100.000 de militari participanţi la aceste operaţiuni la frontiera cu Ucraina.

”Aceste acţiuni sunt inacceptabile”, a denunţat el, avertizând că, deşi ”noi nu dorim să încurajăm escaladarea, totuşi nu vom accepta tacticile de intimidare şi va trebui să reacţionăm dacă va fi cazul”.

”Va trebui, aşadar, să definim un modus vivendi care va fi de a evita confruntarea permanentă cu un vecin care pare să fi decis să se comporte ca şi când am fi adversari”, a concluzionat şeful diplomaţiei europene.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy