John Bolton la Chișinău: Sperăm că Republica Moldova își va întări independența, nu o va slăbi

S.I. Catalin |
Data publicării:

Consilierul lui Donald Trump pe probleme de securitate națională, John Bolton, a declarat că SUA tind să coopereze cu R. Moldova în domeniile de securitate cibernetică și energetică. Totodată, comentând cooperarea militară dintre Rusia și Republica Moldova, convenită urmare a vizitei ministrului rus de apărare Serghei Șoigu, John Bolton SUA a spus că speră că Republica Moldova este în stare să ia decizii care o vor ajuta să-și fortifice independența, dar nu să o slăbească, potrivit deschide.md.

Premierul Maia Sandu a declarat că vizita este o reconfirmare a faptului că SUA reprezintă un partener strategic pentru R.Moldova.

După întrevederea cu premierul Maia Sandu, într-o conferință de presă comună, John Bolton a spus că s-a discutat, între altele, și despre provocările de securitate.

„Sunt probleme [serioase] de securitate, în regiune și în afara ei. Statele Unite cred în suveranitatea și independența Republicii Moldova. Este dreptul cetățenilor acestui stat să decidă ce viitor vor să aibă, fără influențe din afară. Ne dorim să continuăm colaborarea în sferele militare și economice", a declarat consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american, precizează moldova.europalibera.org.

Conflictul transnistrean:

„Secretarul de Stat James Baker a avut prima vizită în R. Moldova în 1992. Îmi aduc aminte că atunci el a discutat problema transnistreană și iată că ea există și acum. Noi vom sprijini eforturile Guvernului să rezolve această problemă pentru a fi siguri că Republica Moldova este cu adevărat un stat unit și nu un subiect al influențelor străine. Este o chestiune pentru cetățenii țării. Menținerea integrității teritoriale și a suveranității este un subiect critic și pentru noi", a spus John Bolton.

Întrebat despre cooperarea militară dintre Rusia și Republica Moldova, John Bolton a declarat că orice stat este în drept să ia decizii pe care le consideră de cuviință.

„În ceea ce privește cooperarea militară în mod evident noi avem un cadru foarte bun de colaborare. Este ceva în care noi am vrea să ne implicăm mai mult. Acest lucru îl facem în Ucraina și alte state de pe lângă NATO. Noi sperăm că Republica Moldova poate să ia decizii care o vor ajuta să-și fortifice independența, dar nu să o slăbească. Noi nu avem nicio aspirație aici în regiune și noi vrem să vedem R. Moldova ca stat independent", a mai precizat consilierul lui Donald Trump pe probleme de securitate națională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel