Japonia și SUA vor dezvolta un sistem de apărare antirachetă împotriva hipersonicelor

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: northropgrumman
Sursa: northropgrumman

Pe 15 mai, Japonia și Statele Unite au semnat un acord pentru dezvoltarea în comun a așa-numitului Glide Phase Interceptor (GPI - interceptor în faza de planare), un sistem de apărare antirachetă de ultimă generație capabil să combată rachetele hipersonice pe care le dețin deja China și Rusia, sau sunt în dezvoltare în Coreea de Nord.

Aranjamentul pentru Proiectul de dezvoltare prin cooperare a GPI a fost convenit inițial între prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida și președintele SUA Joe Biden în august 2023. Însă noul acord reprezintă etapa cheie întrucât determină alocarea responsabilităților și procesul de luare a deciziilor.

Oficialii japonezi au declarat că guvernul nipon intenționează să își selecteze contractorii din industria națională și, până în martie 2025, să înceapă dezvoltarea componentelor pentru subsisteme cheie, cum ar fi motorul pentru asigurarea propulsiei.

La acest moment se estimează că sistemul GPI complet este foarte posibil să fie pus în funcțiune până la mijlocul anilor 2030.

„În ultimii ani, tehnologiile legate de rachete, cum ar fi armele hipersonice, s-au îmbunătățit dramatic în jurul Japoniei”, a declarat Ministerul Apărării din Japonia într-un comunicat de presă. „Consolidarea capacităților de interceptare împotriva lor [rachetelor hipersonice] este o problemă urgentă.”

Ministerul Apărării din Japonia a făcut public că guvernul nipon a bugetat cu aproximativ 490 milioane USD dezvoltarea și testarea inițială a interceptorului, care include costul de fabricație a componentelor pentru eventualul câștigător al programului GPI.

Două companii americane, Northrop Grumman și compania RTX Raytheon Technologies, concurează pentru a conduce proiectul sub controlul Agenției americane de apărare antirachetă. (MDA). 

Potrivit MDA, cel mai probabil programul GPI va depăși 3 miliarde de dolari, dintre care se așteaptă ca Japonia să contribuie cu mai mult de 1 miliard de dolari.

„Prin încheierea acordului privind dezvoltarea GPI, SUA și Japonia vor consolida descurajarea regională, sporind în același timp cooperarea de lungă durată în domeniul apărării antirachetă între cele două țări”, a declarat Departamentul Apărării al SUA.

Acest demers nu ar reprezenta primul de succes între cele două țări în domeniul apărării antiaeriene. Într-un aranjament similar, Japonia și Statele Unite au dezvoltat anterior în comun racheta standard de interceptare extraatmosferica SM-3 Block IIA, care este produsă de Raytheon Technologies.

De asemenea, prin compania Mitsubishi Heavy Industries, Japonia produce sub licență de la contractorii americani de apărare Lockheed Martin și RTX Raytheon Technologies, rachetele PAC-2 și PAC-3 pentru sistemele Patriot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel