Japonia reia construcţia la o bază americană în Okinawa, în pofida protestelor populaţiei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Guvernul Japoniei a decis să relanseze vineri lucrările de construcţie pentru o bază militară americană într-un golf de pe insula Okinawa, contrar avizului guvernatorului şi populaţiei locale, într-un nou episod al unui conflict de lungă durată, informează AFP.

,,Nu pot decât să resimt o puternică furie când văd aceste lucrări de terasamente care ignoră dorinţa populaţiei din Okinawa", a reacţionat guvernatorul Denny Tamaki, recent ales doar pentru că este un ardent opozant la construcţia acestei baze menită să găzduiască forţele americane în prezent staţionate în Futenma, în inima oraşului Ginowan.

A fost convenit între guvernele american şi nipon că Futenma va fi deplasată spre regiunea de pe litoral cea mai puţin populată, Henoko, din motive de securitate. Decizia datează din 1996, însă numeroşi locuitori se opun de atunci acestei relocări şi cer pur şi simplu dispariţia acestei baze de pe teritoriul nipon.

Ocupată de americani după Al Doilea Război Mondial şi retrocedată Japoniei în 1972, insula Okinawa, care reprezintă mai puţin de 1% din teritoriul nipon, dar care are un amplasament strategic important, găzduieşte în jur de jumătate dintre cei 47.000 de soldaţi americani prezenţi în Japonia.


Tamaki, care este şi de origine americană, s-a deplasat chiar în SUA pentru a le spune principalilor interesaţi de ce locuitorii din Okinawa nu pot să găzduiască această bază. De altfel, unii dintre ei protestau vineri la situl Henoko, încercând în zadar să blocheze şantierul.

Însă guvernul lui Shinzo Abe rămâne inflexibil: relocarea din Futenma la Henoko "este singura soluţie" pentru a menţine prezenţa americană fără a lăsa ca avioane să zboare chiar prin oraş, deasupra şcolilor, a mai pledat vineri purtătorul său de cuvânt, Yoshihide Suga.

În ceea ce-l priveşte pe guvernatorul insulei Okinawa, acesta promite că va continua să se opună autorităţilor centrale: el va organiza un referendum asupra acestei probleme, în 24 februarie anul viitor. Votul nu va avea valoare juridică, însă Tamaki speră să demonstreze în acest fel hotărârea locuitorilor din administraţia sa şi să atragă atenţia asupra problemei în afara ţării. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel