James Jeffrey, încercare de a evita un nou conflict în Siria

Bogdan Cotiga / 04 sep 2018 / 18:27

Reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, s-a aflat marţi într-o vizită la Ankara pentru discuţii cu privire la Siria, pe fondul iminenţei unei ofensive a regimului lui Bashar al-Assad asupra enclavei rebele Idlib.

James Jeffrey s-a întâlnit cu ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, care şi-a declarat 'disconfortul' faţă de prezenţa în Siria a unor miliţii kurde considerate 'teroriste' de Ankara. Turcia consideră Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din (PKK), trecut pe lista organizaţiilor teroriste atât de Ankara, cât şi de Washington. SUA cooperează însă strâns cu YPG în lupta împotriva grupării Statul Islamic, provocând nemulţumirea profundă a Turciei. De altfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, Akar a subliniat 'necesitatea ca organizaţia teroristă separatistă să părăsească în totalitate regiunea'.

Se încearcă evitarea unui nou conflict

Jeffrey încheie marţi un turneu în Orientul Mijlociu, împreună cu emisarul special american pentru Siria, Joel Rayburn, cu etape în Israel şi Iordania. Conform unui comunicat emis vineri de Departamentul de Stat, Jeffrey şi Rayburn 'vor reitera (în Turcia şi în Iordania) poziţia americană privind faptul că o ofensivă militară la Idlib ar provoca o escaladare a crizei în Siria şi în regiune'. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy