Italia regăsește calea solidarității cu Ucraina. Parlamentul de la Roma acceptă sprijinirea Kievului împotriva invaziei ruse

Cătălin Costea |
Data publicării:

Premierul italian Mario Draghi a anunțat sprijinul unanim al parlamentului italian pentru furnizarea de armament Ucrainei și pentru întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Decizia de trimitere a armelor a fost luată în parlament aproape în unanimitate... Sunt necesare sancțiuni pentru a slăbi agresorul, dar acestea nu pot opri trupele pe termen scurt. Pentru asta trebuie să ajutăm direct ucrainenii, ceea ce facem. A nu face acest lucru ar echivala cu a le spune să se predea, să accepte sclavia și supunerea, iar asta contravine valorilor noastre europene de solidaritate. În schimb, vrem să-i lăsăm pe ucraineni să se apere", a declarat Draghi pentru Corriere della Sera.

Premierul italian a numit rezistența ucraineană eroică și a menționat că „nu există niciun semn că poporul ucrainean va accepta ocupația rusă”.

În același timp, oficialul italian a menționat că poziția tuturor aliaților NATO este în continuare aceea de a evita implicarea directă a Europei în război.

Draghi a recunoscut că a comunicat cu președintele rus Vladimir Putin după începerea invaziei din Ucraina și, când l-a îndemnat pe acesta să discute condițiile de pace cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, i s-a spus că „încă nu a sosit timpul pentru asta”.

Iar după crimele de la Bucha, din regiunea Kiev, premierul italian a ajuns la concluzia că dialogul cu șeful statului rus a fost inutil. „Încep să îi cred pe cei care spun: n-are rost să vorbești cu ei, doar pierzi timpul”, a precizat Draghi.

Premierul Italiei a remarcat că toți aliații și Comisia Europeană sunt convinși că sancțiunile împotriva Rusiei sunt eficiente.

„Europa cumpără mai mult de jumătate din exporturile de gaze ale Rusiei. Puterea de piață a Uniunii Europene asupra Moscovei este o armă de folosit... Europa continuă să finanțeze Rusia cumpărând petrol și gaze, inclusiv la un preț care nu are nicio legătură cu costurile de producție, a declarat premieru amintind că Italia a propus impunerea unui plafon la prețul gazului rusesc, soluție care ar fi în spiritul sancțiunilor și ar reduce costurile pentru europeni.

„Nu mai dorim să depindem de gazele rusești, pentru că dependența economică nu ar trebui să devină o subordonare politică. Pentru aceasta, trebuie să diversificăm sursele de energie și să găsim noi furnizori... Diversificarea este posibilă și fezabilă într-un timp relativ scurt, mai rapid decât ne-am fi imaginat cu doar o lună în urmă, a subliniat Draghi fără a da însă detalii privind sursele de diversificare la care se referă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel