Italia și Franța au finalizat detaliile pentru desfășurarea sistemului SAMP/T (MAMBA) în Ucraina. MAMBA francez - prezent și în România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemele de rachete antiaeriene SAMP/T ar trebui să fie desfășurate pe linia frontului din Ucraina în următoarele două luni, a declarat de ministrul italian de externe Antonio Tajani în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune italian Rai.

La 28 ianuarie, unele publicatii mass-media au relatat că Franța și Italia se pregătesc să transfere Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T și că au convenit să achiziționeze 700 de rachete antiaeriene Aster-30 pentru acesta. Anterior, ministrul de externe al Italiei a declarat că Italia și Franța finalizează pregătirile pentru trimiterea sistemului de apărare aeriană SAMP/T în Ucraina.

"Cred că (SAMP/T SAM - n.r.) va fi disponibil în șapte-opt săptămâni", a spus Tajani. De asemenea, el a menționat că toată comunitatea internațională ar trebui să se angajeze să apere independența Ucrainei.

Ulterior, pe 3 februarie, Sébastien Lecornu, ministrul francez al forțelor armate  și Guido Crosetto, ministrul italian al apărării, au vorbit astăzi la telefon.

În cadrul acestei discuții, cei doi miniștri au finalizat aspectele tehnice pentru a livra Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T – MAMBA în primăvara anului 2023, scrie Bfmtv.

 

Franța a dislocat un sistem  SAMP/T  (MAMBA) și în România

 

Ca urmare a agresiunii ruse de pe 24 februarie 2022 asupra Ucrainei, pe teritoriul României a fost constituit un Grup de Luptă al NATO condus de Franța.

Parisul, națiune cadru a Grupului, a transferat în vara anului trecut un sistem  SAMP/T, cunoscut în Franța și sub numele de MAMBA.

Sistemul de ultimă generație a fost dislocat pentru apărare costieră a României, ca urmare a invaziei ruse asupra Ucraina. 

Dotat cu rachete cu rază lungă de tip Aster 30 produse de MBDA, sistemul MAMBA a fost certificat NATO anul trecut. Sistemul MAMBA, cunoscut și sub denumirea de SAMP/T este dezvoltat de concernul Eurosam, un joint venture format între giganții MBDA și Thales.

Sistemul MAMBA, creat de un consorțiu comun franco-italian, poate urmări zeci de ținte și poate intercepta 10 ținte simultan și este singurul sistem de fabricație europeană capabil să intercepteze rachete balistice.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel