Israelul şi Libanul au semnat acordul privind frontiera maritimă dintre cele două ţări. Înțelegerea a fost mediată de Statele Unite

Israelul şi Libanul au semnat astăzi, separat, câte un exemplar al acordului mediat de Statele Unite referitor la frontiera maritimă dintre cele două ţări, arată Rador.

Cele două delegații au semnat acordul în locuri separate, ca parte a eforturilor de a evita ca acordul să pară un pas către normalizare.

Potrivit preşedintelui libanez, acordul nu are semnificaţie politică şi nu reprezintă o recunoaştere a statului Israel, permite doar exploatarea zăcămintelor de gaz din Mediterana Orientală.

Premierul Yair Lapid a semnat astăzi, în Israel, un exemplar al acordului cu Libanul referitor la frontiera maritimă dintre cele două ţări.

Acordul este rezultatul medierii negocierilor de către Statele Unite, dar nu are nici o semnificaţie politică - a declarat preşedintele Libanului, Michel Aoun, în timp ce premierul Yair Lapid susţine că acordul constituie o recunoaştere a statului Israel de către Beirut.

Libanul şi Israelul nu au relaţii diplomatice, sunt în stare de război de foarte mult timp.

Al doilea exemplar se semnează la baza ONU de menţinere a păcii din sudul Libanului.

Acordul permite celor două ţări să exploateze gaz din Mediterana Orientală. Zăcământul Karish şi este în totalitate în apele Israelului, Iar Libanul are toate drepturile de exploatare a zăcământului Cana, din care o parte e situat în apele Israelului, pentru care va trebui să plătească.

 

Biden felicită Israelul și Libanul pentru acord

 

Biden a subliniat că „pregătește scena pentru o regiune mai stabilă și mai prosperă”.

„Sunt mândru să felicit Israelul și Libanul pentru încheierea oficială a acordului lor de soluționare a disputei de lungă durată prifind frontiera maritimă. Astăzi, la Naqoura, Liban, ambele părți au făcut pașii finali pentru a intra în vigoare acordul și au depus documentele finale către Statele Unite. Națiunilor în prezența Statelor Unite”, a spus Biden.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel