Israelul ridică nivelul de alertă. O amânare a alegerilor palestiniene va produce noi dezechilibre în Teritorii

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În urma analizelor efectuate în ultimele două săptămâni, serviciile speciale din Israel a ajuns la concluzia că președintele palestinian, Mahmoud Abbas, va anunța în curând amânarea atât a alegerilor legislative, programate pentru 22.05.2021, cât și a celor prezidențiale, stabilite pe 31.07.2021.

Armata israeliană a început pregătirile în așteptarea unei astfel de decizii și a adoptat un plan care să răspundă unor cazuri diferite și disparate de escaladare a instabilității în teritoriile palestiniene. Astfel, începând de săptămâna viitoare, armata israeliană intenționează să ridice nivelul de alertă în Comandamentul Regiunii Centru. Aceasta anticipează că vor fi lansate acțiuni ostile împotriva sa, din partea celulelor de gherilă și că vor izbucni demonstrații violente în Teritoriile palestiniene, ca răspuns la amânarea alegerilor.

Responsabili de securitate israelieni au declarat că americanii, europenii și israelienii sunt conștienți că mișcarea "Hamas" va câștiga alegerile, pe fondul așteptărilor ridicate din stradă, dacă Mahmoud Abbas nu va anunța, săptămâna viitoare, amânarea acestora.

Autoritățile israeliene au exercitat presiuni asupra candidaților "Hamas" din Cisiordania pentru a-i convinge să nu candideze la alegeri, iar forțele de securitate au arestat mai mulți activiști ai mișcării radicale palestiniene.

Conform evaluărilor prezentate conducerii armatei israeliene, pe fondul divergențelor din interiorul mișcării "Fatah" și a coordonării listelor cu Muhammad Dahlan, "Hamas-ul" din Fâșia Gaza va câștiga controlul asupra Cisiordaniei.

Mahmoud Abbas (cunoscut și sub pseudonimul Abu Mazen) ar putea anunța amânarea alegerilor invocând deteriorarea condițiilor economice din Teritoriile palestiniene și pandemia de Coronavirus. Există, de asemenea, temeri că o astfel de decizie ar conduce la responsabilizarea Israelului pentru amânarea alegerilor.

Șeful "Shin Bet" (Serviciul israelian de Securitate Internă) Nadav Argaman, l-a avertizat recent pe președintele Autorității Palestiniene asupra eșecului alegerilor din cauza diviziunilor din interiorul "Fatah", spre deosebire de starea de unitate ce caracterizează organizația "Hamas".

Comentariul autorului: “Fatah-ul” lui Mahmoud Abbas se confruntă cu concurența mai multor facțiuni disidente, inclusiv cu cea a lui Nasser al-Kidwa, nepotul fostului lider palestinian Yasser Arafat.

Chiar dacă “Fatah” şi “Hamas” au ajuns la un acord pentru ca palestinienii să poată vota în Cisiordania şi în Fâşia Gaza, incertitudinea persistă în cea ce priveşte votul în Ierusalimul de Est, anexat de Israel. Israelul interzice orice activitate politică palestiniană la Ierusalim, însă responsabilii palestinienii insistă ca votul să aibă loc în partea de est a oraşului, revendicată drept capitală a viitorului lor stat.

Pe de alta parte, Washingtonul nu s-ar opune deciziei Autorității Palestiniene de a amâna alegerile parlamentare programate pentru 22 mai, deoarece consolidarea puterii “Hamas-ului” ar putea pune capăt perspectivelor unei soluții pe principiul "două state" la conflictul israeliano-palestinian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel