Israelul promite să atace Iranul în cazul "răzbunării" promise de iranieni pentru consulatul bombardat din Siria: Vom fi capabili să răspundem foarte rapid cu o acțiune ofensivă decisivă

DefenseRomania Team |
Data publicării:
F-35, Israel
F-35, Israel

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a avertizat Iranul să nu atace Israelul de pe teritoriul iranian. În caz contrar, potrivit ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, va avea loc o "ofensivă decisivă pe teritoriul atacatorului". "Dacă Iranul atacă de pe teritoriul său, Israelul va răspunde și va ataca Iranul", a scris ministrul israelian de externe Katz pe platforma X (fostul Twitter).

Adresându-se militarilor israelieni, ministrul apărării Gallant a adăugat "Vom fi capabili să răspundem foarte rapid cu o acțiune ofensivă decisivă pe teritoriul celui care ne atacă teritoriul, indiferent unde se află, în tot Orientul Mijlociu. ... Unul dintre lucrurile pe care le-am perfecționat de-a lungul anilor este că inamicul nu știe niciodată ce surprize îi pregătim".

Declarațiile au fost făcute la o săptămână după ce Israelul ar fi lovit consulatul iranian din capitala siriană.

Ulterior, liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul "trebuie să fie pedepsit" pentru atacul asupra consulatului.

După cum a relatat Voice of America, avioanele de război israeliene ar fi bombardat ambasada Iranului din Siria la 1 aprilie, ucigând șapte consilieri militari iranieni, inclusiv trei comandanți de rang înalt, într-o gravă escaladare a războiului dintre Israel și adversarii săi regionali.

"Când au atacat teritoriul consulatului nostru, a fost ca și cum ne-ar fi atacat teritoriul nostru", a declarat Khamenei, citat de televiziunea de stat iraniană.

În ultimii ani, Israelul a efectuat mai multe bombardamente aeriene în Siria împotriva unor facilitaţi militare care aparţin Iranului, amintește Voice of America.

Există frecvente ciocniri transfrontaliere între forțele israeliene și organizaţia paramilitară Hezbollah din Liban, care sunt susținuți de Iran.

De asemenea, Iranul sprijină rebelii Houthi din Yemen, care atacă de câteva luni navele comerciale din Marea Roșie și Golful Aden.

Publicația londoneză Elaph News a citat un "oficial de securitate occidental" anonim care a declarat că, în ultimele zile, Israelul a efectuat exerciții ale forțelor aeriene, inclusiv pregătiri pentru a viza instalațiile nucleare iraniene și alte infrastructuri cheie, relatează The Times of Israel.

Iar surse anonime din serviciile de informații americane au declarat pentru CNN că este puțin probabil ca Iranul să atace direct Israelul de teama represaliilor americane și israeliene, dar în schimb ar putea încuraja proxy-urile sale din regiune să lanseze atacuri în numele său în zilele următoare.

Iranul nu recunoaște statul Israel, iar cele două țări sunt angajate într-un război din umbră de ani de zile, amintește The Times of Israel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel