Israelul diversifică planurile militare împotriva Iranului. 'Revenirea SUA în Acordul cu Iranul, greșeală strategică'

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful Statului Major al Armatei israeliene, generalul-locotenent Aviv Kohavi, declarat că armata sa își reanalizează planurile operaționale împotriva Iranului și că o reîntoarcere a SUA la Acordul nuclear din 2015 cu Teheranul ar fi „greșită din punct de vedere operațional și strategic ”.

Declarațiile sunt, potrivit Reuters, un semnal pentru președintele Biden de a trata cu prudență orice angajament diplomatic cu Iranul. Astfel de comentarii ale Șefului de Stat Major al Israelului cu privire la elaborarea politicilor SUA sunt rare și probabil au fost aprobate în prealabil de guvernul israelian.

„O revenire la Acordul nuclear din 2015 sau la un Acord similar cu mai multe îmbunătățiri, este o decizie greșită din punct de vedere operațional și strategic”, a declarat general-locotenentul Aviv Kohavi la conferința anuală organizată de Institutul Universității din Tel Aviv pentru Studii de Securitate Națională.

Predecesorul lui Biden, Donald Trump, a denunțat Acordul nuclear, în 2018, măsură care a fost bine primită de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care a criticat reducerea sancțiunilor stipulate în Acord și a avertizat cu privire la probabilitatea dezvoltării armelor nucleare iraniene după expirarea acestuia.

Antony Blinken, confirmat marți în calitate de secretar de stat al lui Biden, a declarat săptămâna trecută că Statele Unite sunt „departe” de a decide revenirea la Acord și că va trebui analizat care sunt progresele reale ale Iranului, pentru a relua respectarea Acordului.

De când Washingtonul a renunțat la acord, Iranul și-a încălcat treptat angajamentele asumate, construindu-și un stoc de uraniu slab îmbogățit, îmbogățind uraniu la niveluri mai ridicate de puritate și instalând centrifuge în moduri restricționate de acord.

 

Israelul schimbă strategia militară ca urmare a acordului nuclear dintre SUA și Iran

 

Kohavi a spus că acțiunile Iranului, care neagă că ar dori construirea armelor atomice, au arătat că Teheranul ar putea avansa rapid spre construirea unei arme nucleare.

"În lumina acestei analize fundamentale, am instruit Forțele de Apărare din Israel să pregătească o serie de planuri operaționale, pe lângă cele deja în vigoare", a spus Kohavi.

„Depinde de conducerea politică, desigur, să decidă implementarea, dar aceste planuri trebuie să fie pe masă”.

Netanyahu amenințase cu posibile acțiuni militare israeliene împotriva Iranului înaintea semnării acordului. Însă un înalt ofițer israelian, care a vorbit cu reporterii în 2015, sub condiția anonimatului, a subliniat că în Israel sunt diferențele de opinie cu privire la această problemă, spunând că un Acord ar avea potențiale beneficii de securitate pentru țara sa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel