Israelul consideră că, în lumina noilor acorduri din regiune, palestinienii ar trebui să negocieze fără precondiții

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Șeful diplomatiei israeliene, Gabi Ashkenazi, fost Șef al Statului Major al Forțelor Armate
Șeful diplomatiei israeliene, Gabi Ashkenazi, fost Șef al Statului Major al Forțelor Armate

Șeful diplomatiei israeliene, Gabi Ashkenazi, fost Șef al Statului Major al Forțelor Armate, a declarat, pe 06.12.2020, într-o intervenție video la Forumul de dialog de la Manama, că, după normalizarea relațiilor Israelului cu statele din Golf, tot ce le mai rămâne palestinienilor de făcut este să negocieze fără condiții prealabile.

Gabi Ashkenazi a afirmat că palestinienii trebuie să aleagă acum fie să pună capăt conflictului, fie să rămână în acest cerc vicios. Acesta le-a cerut palestinienilor să intre în negocieri de pace fără condiții prealabile, considerând că conflictul arabo-israelian va dispărea după ce țările arabe își normalizează relațiile cu Israelul.

,,Având în vedere evoluțiile dramatice din regiune, întotdeauna au existat două episoade de conflict, un conflict arabo-israelian și unul palestiniano-israelian. Acum pot spune că conflictul arabo-israelian dispare după acordurile de pace cu Egiptul, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Sudanul. Le spun palestinienilor că este deschisă ușa pentru a începe negocierile directe, fără condiții. Suntem fiii acestei regiuni, cunoaștem problemele și cunoaștem provocările".

Ashkenazi a subliniat că așa-numitele acorduri ale lui Abraham pentru normalizarea relațiilor cu Emiratele Arabe Unite și Bahrainul nu vin în detrimentul palestinienilor, ci constituie mai degrabă "o oportunitate care nu trebuie ratată".

Negocierile de pace dintre părțile israeliene și palestiniene au fost blocate din 2014, când palestinienii au respins planul președintelui american Donald Trump de a relua negocierile, după ce acesta a declarat Ierusalimul capitala Israelului și a transferat ambasada SUA în orașul sfânt.

În septembrie 2020, EAU au semnat un acord sponsorizat de Statele Unite pentru normalizarea relațiilor cu Israelul, urmat de Bahrain. În urmă cu mai mulți ani, Iordania (1994) și Egiptul (1979) au semnat acorduri de normalizare a relațiilor cu Israelul.

Mass-media arabe au relatat în luna noiembrie 2020 că premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a întâlnit pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în orașul Neom, din nordul regatului, dar Riyadh-ul a negat această întâlnire.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel