Israelul, aproape de un cutremur politic. Netanyahu anunță „înghețarea” a reformei justiției

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official

Proteste fără precedent zguduie coaliția de guvernare din Israel. Protestele care au izbucnit în Israel după decizia prim-ministrului, Benjamin Netanyahu de a-l înlătura pe ministrul Apărării Yoav Gallant și valul de greve care a rezultat, anunțaet la nivel național, tensionează unitatea partidelor de dreapta, extremă-dreapta și religioase. 

UPDATE: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni o "pauză" în procesul de adoptare a reformei justiţiei, examinată în parlament şi contestată în stradă de aproape trei luni.

Potrivit relatărilor din presa israeliană la finalul unei întâlniri cu liderii coaliției, Netanyahu este de așteptat să anunțe seara că va bloca reforma judiciară care va limita puterea judecătorilor. Nu este încă dacă acest pas va duce la o scindare în cadrul majorității.

Ministrul Justiției, Yariv Levin, pare să susțină oprirea „temporară” a reformei, la fel ca alți exponenți ai Likud-ului lui Netanyahu și ministrul Finanțelor, Bezalel Smotrich, membru al Partidului Religios Sionist. 

Totuși, ministrul Securității Naționale (ministerul de interne israelian), Itamar Ben Gvir, liderul partidului extremist Otzma Yehudit, se opune schimbării deciziei Coaliției și amenință cu dizolvarea guvernului pentru că, în opinia sa, oprirea reformei ar însemna „predarea în fața anarhiștilor”.

Într-un efort de a dezamorsa tensiunile în cadrul majorității, ministrul Economiei Nir Barkat, de asemenea membru Likud, a cerut partidelor din coaliție să se unească în spatele apelului mult așteptat al primului ministru Netanyahu de a opri revizuirea. „Facem apel la toți colegii mei din guvern, Likud și partidele partenere de coaliție să se unească în spatele primului ministru și să-l sprijine în oprirea legislației”, a spus Barkat, care a spus că „nu trebuie să aducem răsturnarea extremei drepte. guvernare cu propriile noastre mâini. Puterea noastră este în unitatea noastră”.

Apeluri la responsabilitate politică vin și din partea opoziției

Liderul opoziției, Yair Lapid, a spus: „Îi cer lui Netanyahu să anuleze demiterea lui Yoav Galant. Statul Israel nu își poate permite în acest moment, confruntat cu riscuri în toate arenele, să-l schimbe pe ministrul apărării. Nu trebuie să ne prăbușim. Există soluții. Fac un apel la coaliție, să mergem la casa președintelui (Isaac Herzog), să începem un dialog național care se va încheia cu o Constituție bazată pe Declarația de Independență și o țară în care să trăim cu toții împreună cu dragoste și respect reciproc”

Între timp, după ce secretarul general al Organizației Muncitorilor din Statul Israel (Histadrut), Arnon Bar-David, a anunțat o grevă „istorică” a muncitorilor în încercarea de a „opri nebunia” guvernului” Dreptul controversat al reformei judiciare condus de Netanyahu, anunțurile de greve se succed. 

Șeful sindicatului muncitorilor de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Pinchas Idan, a anunțat blocarea imediată a plecărilor. Sectorul high-tech este și el în grevă, lanțul de magazine McDonald's fiind închis. Protestele continuă în toată țara și este așteptată o mare demonstrație în următoarele ore la Ierusalim, în fața parlamentului, Knesset.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel