Israelul a exportat în 2020 armament și echipamente militare în valoare de 8,3 miliarde de dolari

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul israelian al Apărării a informat pe 1 iunie că volumul exporturilor de armament și echipamente militare, în anul 2020, s-a ridicat la 8,3 miliarde de dolari.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat: "Industriile israeliene atât mici, cât și mari s-au dovedit a fi printre companiile de top din lume, din punct de vedere al calității și progresului tehnologic, chiar și în anul crizei globale".

Benny Gantz a afirmat că, în cursul anului 2020, Direcția de Cooperare Militară Internațională (SIBAT) din Ministerul Apărării a contribuit la semnarea a zeci de acorduri importante cu parteneri din întreaga lume, cu valoarea totală a acordurilor de export de armament și echipamente militare de 8,302 miliarde de dolari (aproximativ 27 de miliarde de shekeli). Acesta este a doua cea mai mare cifră atinsă vreodată și indică o creștere de aproximativ 15% a exporturilor comparativ cu anul 2019.

Benny Gantz a explicat că 44% din acorduri au revenit statelor din Asia-Pacific, fiind urmate de Europa 30%, America de Nord 20%, Africa 4% și, în cele din urmă, America Latină cu 2%. Acordurile au inclus radare și echipamente electronice 16%, muniții și arme 16%, aeronave cu pilot și avionică 13%, rachete și sisteme de apărare antiaeriană 10%, drone și sistemele aferente 6%.

Comentariul autorului: Israelul se clasează pe locul opt între principalii exportatori internaționali de arme. Există 130 de state cu care Israelul a ajuns la acorduri de furnizare, pentru o valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari pe an, în timp ce 250.000 de israelieni sunt angajați în sector tocmai ca urmare a acestor contracte.

În prezent, cel mai mare partener este India, având în vedere că 49% din importurile de arme ale  Indiei provin din Israel, cu care are semnate contracte în valoare de 15 miliarde de dolari. Urmează Vietnamul, considerat una dintre destinațiile preferate ale Israelului pentru exportul de tehnologii militare avansate și sisteme de luptă, și Azerbaidjanul, o țară căreia i-au fost vândute tunuri și sistemele de rachete pentru un cost de aproape 5 miliarde de dolari.

Printre acordurile majore semnate de Israel, poate fi menționat cel din 2018, cu Statele Unite, privind vânzarea sistemului mobil pentru apărarea antirachetă pe distanță scurtă, Iron Dome.

Printre cele mai recente acorduri se numără cel pe care, pe 18 aprilie 2021, Ministerul Apărării de la Tel Aviv l-a declarat cel mai mare acord încheiat vreodată cu Grecia. Acesta prevede înființarea și dotarea de către compania israeliană Elbit Systems a Centrului internațional de formare pentru zbor al Forțelor Aeriene Elene, contract în valoare de aproximativ 1,65 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel