Israelienii vor furniza Ucrainei un sistem de avertizare împotriva amenințărilor aeriene

Ministrul israelian de externe Eli Cohen i-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski un sistem civil de apărare aeriană în timpul vizitei sale la Kiev de joi. Un sistem care poate oferi avertizare timpurie ar putea ajuta ucrainenii să reducă semnificativ efectele daunelor cauzate de atacurile rusești cu rachete.

Vizita lui Cohen a fost prima călătorie a unui reprezentant de rang înalt al Israelului în Ucraina de la începutul invaziei ruse, informează AP.

„Am venit să spun că Israelul este alături de Ucraina și de poporul ucrainean în aceste momente dificile”, a spus Cohen după sosirea în gara din Kiev.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, după întâlnirea cu omologul său, care a avut loc la momentul alertei raid aerian, a mulțumit pentru asistența acordată de Israel în ultimul an.

„Ne-am concentrat asupra modalităților de a consolida relațiile bilaterale, de a crește ajutorul și de a rezolva provocările comune de securitate”, a spus șeful diplomației ucrainene.

 

Sistem de avertizare

 

Până acum, Israelul a oferit doar ajutor umanitar Ucrainei, iar vizita vine într-un moment în care țările occidentale încearcă să sporească ajutorul militar pentru țara atacată.

Prin urmare, furnizarea sistemului de apărare antiaeriană marchează o schimbare de abordare, a remarcat cotidianul israelian Haaretz.

Totodată, Eli Cohen s-a întâlnit la Kiev cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și a promis că va oferi Ucrainei un sistem de avertizare a amenințărilor aeriene pentru populația civilă. Sistemul va ajunge în umătoarele 3-6 luni, scrie Haaretz.

Totuși, Cohen nu a folosit cuvintele „război” sau „Rusia”, dar a afirmat de două ori că Israelul se poziționează ferm de partea poporului ucrainean. Un oficial ucrainean a declarat ulterior presei israeliene că sunt dezamăgiți de faptul că Cohen nu a menționat Rusia în vizita sa la Bucha.

Kuleba a spus că se așteaptă ca Israelul să ofere ajutor militar defensiv țării sale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel