Israel, în centrul 'Planului american de pace în Orientul Mijlociu'

Sebastian Florea |
Data publicării:

Planul american de pace în Orientul Mijlociu se va focaliza 'puternic' asupra securităţii Israelului, susține Jason Greenblatt.

Trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, a dat asigurări că planul de pace în Orientul Mijlociu pregătit de administraţia Trump se va focaliza 'puternic' pe nevoile de securitate ale Israelului, propunându-şi în acelaşi timp să fie 'corect' pentru palestinieni, relatează luni AFP. Într-un interviu pentru cotidianul Times of Israel, publicat luni pe site-ul ziarului, Jason Greenblatt a dezminţit, de asemenea, că propunerea americană aşteptată de luni de zile va conţine ideea unei confederaţii între palestinieni şi Iordania.

Administraţia Trump susţine că lucrează la o nouă iniţiativă pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian şi realizarea aspiraţiilor preşedintelui american Donald Trump de a încheia ceea ce el descrie drept acordul diplomatic cel mai dificil dintre toate. Elemente foarte fragmentate şi neconfirmate au ajuns în spaţiul public, fără să se ştie dacă ele vor figura în cele din urmă în acest plan, al cărui conţinut rămâne necunoscut, palestinienii mergând până la a se îndoi de existenţa lui.

Trump a declarat la finalul lui septembrie că planul ar putea fi prezentat în 'două, trei sau patru luni'. De asemenea, el a vorbit pentru prima dată, fără a face angajamente în acest sens, despre preferinţa sa pentru soluţia aşa-numită cu două state, ceea ce presupune crearea unui stat palestinian care ar coexista în pace cu Israelul.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas ar fi spus că Jason Greenblatt şi un alt consilier al lui Trump, ginerele său Jared Kushner, i-au propus o confederaţie cu Iordania, ceea ce Abbas ar fi respins, potrivit unor activişti israelieni care s-au întâlnit la începutul lui septembrie cu preşedintele palestinian. 'Nu luăm în calcul modelul confederaţiei', a declarat Greenblatt pentru Times of Israel, în cadrul acestui interviu realizat în marja Adunării generale a ONU.

'Planul va conţine o soluţie pentru toate chestiunile centrale, inclusiv chestiunea refugiaţilor, şi se va concentra şi pe preocupările de securitate ale Israelului', a spus el. Planul 'se va focaliza puternic pe nevoile de securitate ale Israelului', a întărit el. 'Dar vrem să fim corecţi cu palestinienii. Am făcut eforturi pentru a găsi un echilibru. Fiecare tabără va găsi în acest plan lucruri care nu îi plac', a avertizat el. Conducerea palestiniană internaţional recunoscută a îngheţat contactele cu administraţia Trump, pe care o acuză de un partizanat excesiv pro-israelian. Aceasta estimează că SUA s-au descalificat în rolul de mediator recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel