Israel: Poliţist condamnat pentru uciderea unui palestinian, schimbare pedeapsă

Sebastian Florea |
Data publicării:

Curtea Supremă din Israel a dublat pedeapsa unui poliţist condamnat pentru uciderea unui palestinian.

Curtea Supremă a Israelului a dublat duminică pedeapsa unui poliţist israelian găsit vinovat de uciderea în 2014 a unui adolescent palestinian, crimă difuzată de postul american de televiziune CNN, relatează AFP. Cea mai înaltă instanţă israeliană şi-a motivat această decizie argumentând că pedeapsa de nouă luni de închisoare cu executare cerută anterior de un tribunal din Ierusalim împotriva lui Ben Deri este insuficientă în raport cu gravitatea actului său.

Poliţistul de frontieră a fost găsit vinovat că l-a împuşcat pe Nadim Nouwar (17 ani), pe 15 mai 2014, în cursul unor manifestaţii la Beitunia, în Cisiordania, la nord de Ierusalim. Evenimentele au avut loc în timpul protestelor care marchează 'Nakba' ( 'catastrofă' în arabă) şi care reprezintă pentru palestinieni crearea Israelului în 1948 şi soarta a sute de mii de palestinieni aruncaţi pe drumuri în timpul primului război arabo-israelian care a urmat. Altercaţiile au fost filmate de postul CNN.

Imaginile arată un grup de poliţişti de frontieră, unul dintre aceştia trăgând în momentul în care adolescentul era rănit. Cu câteva secvenţe mai înainte, Nadim Nouwara a fost filmat aruncând o piatră spre forţele israeliene, care se aflau la o distanţă destul de mare pentru a fi în pericol. În momentul în care Ben Deri a deschis focul înspre el, adolescentul mergea în direcţia unităţii de gărzi de frontieră, cu mâinile pe lângă corp, a subliniat Curtea Supremă în decizia sa anunţată duminică.

Poliţistul acuzat, membru al gărzii de frontieră - o unitate din cadrul poliţiei israeliene - a susţinut în timpul procesului că a introdus în mod eronat muniţie reală în pistolul-mitralieră M-16 în locul gloanţelor de cauciuc folosite pentru dispersarea manifestaţiilor. Situaţia nu justifica să deschidă focul asupra adolescentului, nici măcar cu gloanţe de cauciuc, a motivat Curtea. În opinia instanţei supreme, decizia din aprilie a tribunalului de la Ierusalim, care l-a condamnat pe Ben Deri la nouă luni de închisoare, nu reflectă 'gravitatea unui asemenea act'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel