Israel, angajați ai Aeronautics, inculpați pentru un test militar

Bogdan Cotiga |
Data publicării:
Dronă militară
Dronă militară

Zece angajaţi ai constructorului israelian de drone Aeronautics vor fi inculpaţi pentru că, la cererea unor clienţi azeri, au testat un astfel de aparat kamikaze fără pilot împotriva unor soldaţi armeni.

'Aeronautics şi zece dintre angajaţii săi au fost informaţi că vor fi inculpaţi', a anunţat Ministerul Justiţiei. Preşedintele-director general al Aeronautics, Amos Mathan, şi alţi responsabili ai companiei sunt suspectaţi că 'au obţinut ceva în mod fraudulos, în circumstanţe agravante', a indicat ministerul. Ancheta vizează 'un acord pe care compania l-a încheiat cu un client (...) din străinătate', menţionează comunicatul emis miercuri, care nu oferă alte detalii din cauza restricţiilor impuse de cenzură.

Conform presei israeliene, cazul datează din 2017. Reprezentanţi ai Aeronautics lucrau la un contract în Azerbaidjan, unde gazdele lor le-au cerut să facă o demonstraţie a capacităţilor dronei Orbiter 1K, care poate transporta cu o mică încărcătură explozivă, test ce urma să aibă loc unde se aflau soldaţi armeni. Potrivit informaţiilor de presă, doi dintre angajaţii Aeronautics au refuzat să dea curs cererii, însă un responsabil al companiei a acceptat. Doi soldaţi armeni au fost răniţi uşor în incident. Aeronautics nu a răspuns întrebărilor adresate de AFP, dar a negat că ar fi vizat soldaţi armeni.

Vechea problemă a enclavei Nagorno-Karabah

Azerbaidjan şi Armenia îşi dispută regiunea separatistă Nagorno-Karabah, enclavă cu majoritate armeană, alipită în 1921 de autorităţile sovietice Azerbaidjanului. Nagorn-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei. Guvernul de la Baku a ameninţat în repetate rânduri că va recuceri enclava prin forţă. Armenia, aliată a Moscovei, a promis că va respinge orice ofensivă militară. Azerbaidjan, ţară musulmană având frontieră cu Iran şi ale cărei cheltuieli militare depăşesc întregul buget de stat al Armeniei, este un mare client de tehnologie militară israeliană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel