ISIS, primele imagini cu liderul său, după cinci ani

Mihai Ciobanu / 29 apr 2019 / 23:10
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a difuzat luni prima înregistrare video cu liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, după cea din 2014 publicată la câteva zile după declararea autointitulatului 'califat' în Irak şi Siria, transmit dpa, Reuters şi AFP. 

Înregistrarea, difuzată de divizia media a SI, Al-Furqan, îl arată pe Al-Baghdadi stând pe jos într-o cameră şi vorbind cu alţi trei militanţi, ale căror feţe sunt blurate. Potrivit Reuters, în înregistrare, care durează 18 minute, Al-Baghdadi afirmă că gruparea SI va căuta să răzbune uciderea şi întemniţarea militanţilor săi şi că lupta contra Occidentului este ''o lungă bătălie''. La începutul înregistrării apare scrisă o dată anterioară din cursul lunii aprilie. Autenticitatea şi data înregistrării nu au putut fi verificate din surse independente. 

Bărbatul declară că ''bătălia pentru Baghouz este acum terminată'', o referire la ultima redută a grupării jihadistă căzută la 23 martie 2019 în estul Siriei. Vorbind încet şi oprindu-se câteva secunde la jumătatea frazelor, el promite alte acţiuni ale SI ''după această bătălie''. Nu este clar locul a fost realizată filmarea şi nu există informaţii despre locul exact unde se află în prezent Abu Bakr al-Baghdadi. 

Ultimul mesaj atribuit lui Abu Bakr al-Baghdadi era o înregistrare audio difuzată în 2018. Căderea 'califatului' Statului Islamic a fost anunţată la 23 martie, după cucerirea ultimului bastion al jihadiştilor din estul Siriei, la capătul unei ofensive a combatanţilor arabi şi kurzi din Forţele Democratice Siriene, susţinută de o coaliţie condusă de SUA. Irakul a declarat victoria sa contra SI în decembrie 2017. SUA oferă 25 de milioane de dolari capturarea lui Aou Bakr al-Baghdadi.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy