Irlanda de Nord și Comisia Europeană au suspendat controalele la frontiera cu Marea Britanie din cauza unor amenințări

Eduard Pascu |
Data publicării:

Controalele la frontieră au fost suspendate temporar în două porturi nord-irlandeze din cauza unor temeri pentru siguranţa personalului provocate de o "intensificare a comportamentului rău intenţionat şi ameninţător", a anunţat un consiliu nord-irlandez citat marţi de dpa.

Consiliul din districtul Mid and East Antrim Borough a publicat luni un comunicat în care a precizat că în ultimele zile au apărut graffiti în provincia nordică Ulster care "au făcut referire la tensiunile în creştere în jurul Protocolului privind Irlanda de Nord şi au descris personalul din port drept 'ţinte'", transmite Agerpres.

2. -imagine fara descriere- (inscriptie-port-belfast_38189400.jpg)

Departamentul pentru Agricultură, Mediu şi Afaceri Rurale a confirmat pentru dpa că inspecţiile fizice ale produselor de origine animală, precum lactate şi produse din carne, au fost sistate în porturile Larne şi Belfast.

Acesta a adăugat într-un comunicat că decizia este motivată de "interesele privind bunăstarea personalului".

Decizia a venit după ce ministrul agriculturii pentru Irlanda de Nord, Edwin Poots, a spus că lucrătorii au fost "retraşi" din aceste situri. "Siguranţa lor rămâne de cea mai mare importanţă", a adăugat el.

Comisia Europeană a anunţat şi ea marţi că personalul UE va fi retras temporar din activitatea lor în porturile nord-irlandeze, din cauza unor preocupări de securitate, relatează Reuters.

"Le-am cerut să nu participe azi la îndatoririle lor şi vom continua să monitorizăm situaţia şi să ne adaptăm în consecinţă", a spus un purtător de cuvânt al executivului comunitar, adăugând că siguranţa personalului UE din Irlanda de Nord este foarte importantă.

Serviciul de poliţie al Irlandei de Nord a anunţat că marţi va avea loc o întâlnire pentru a discuta chestiunea şi că numărul de patrule din zonă a fost mărit pentru a-i proteja pe muncitorii rămaşi.

Controalele la frontieră între Irlanda de Nord şi Marea Britanie au fost introduse după ce Regatul Unit a părăsit piaţa unică a UE la 31 decembrie.

Pentru a preveni instituirea unei frontiere dure între Irlanda de Nord şi Irlanda, provincia britanică a fost menţinută în piaţa unică a UE, ceea ce înseamnă că pentru anumite bunuri au loc controale între Irlanda de Nord şi Marea Britanie, notează dpa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel