Iranul sugerează operațiuni militare și extinderea războiului. Iranienii amenință că vor închide Mediterana de Est

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

Comandantul Gărzii Revoluționare Iraniene Hossein Salami, a sugerat (07.05) la Teheran, la o ceremonie musulmană similară parastasului creştin de 40 de zile dedicată ofițerilor uciși în bombardarea clădirii consulatului iranian din Damasc, extinderea fronturilor și închiderea estului Mediteranei.

Reamintim că bombardamentul israelian s-a soldat cu uciderea comandantului forțelor Gărzii Revoluționare din Siria și Liban, generalul Mohammad Reza Zahedi, la începutul lunii trecute.

Garda Revoluționară a lansat primul atac de răzbunare din teritoriu, cu zeci de rachete și drone, pe 13 aprilie, ca răspuns la bombardarea consulatului iranian, după ce liderul suprem iranian Ali Khamenei l-a considerat parte din teritoriul iranian.
 
Israelul a susținut că atacul iranian a eșuat în proporție de 99 la sută în atingerea obiectivelor sale, înainte ca armata israeliană să lanseze o lovitură limitată, vizând un sistem radar la un aeroport militar din apropierea unor instalații nucleare sensibile din Isfahan, în centrul țării.

Dar Salami a insistat să descrie operația, numită Adevărata Promisiune, ca fiind reușită. El a spus: "Un atac limitat a arătat fragilitatea celei mai aglomerate regiuni cu sisteme de apărare antiaeriană din lume, cu sprijinul Americii, Marii Britanii, Franței și al unor țări din regiune".

Salami a atacat din nou prezența regională a Statelor Unite, exprimându-și convingerea că țările din regiune "trebuie să devină un câmp de jihad împotriva tiranilor, pentru că ne confruntăm cu un dușman comun, un destin comun și valori comune și nu putem trăi separat unul de celălalt".

Salami, citat de Agenția Tasnim, afiliată Gărzilor Revoluționare, a declarat: "Vom închide drumul către inamic din estul Mediteranei și vom extinde fronturile astfel încât inamicii să fie împrăștiați".

În ceea ce privește rolul Forței Quds, brațul extern al Gărzii Revoluționare, Salami a spus că are responsabilitatea "de a umple colțurile de pătrundere ale inamicului" în regiune.  El a susținut că forțele sale "au apărat securitatea și demnitatea" țărilor din regiune, pe lângă "apărarea securității naționale iraniene".

 

E pentru prima dată când un lider de rang înalt al Iranului amenință cu acțiuni militare în Mediterană

 

Este a doua oară când un lider de rang înalt amenință cu acțiuni militare în Marea Mediterană. Pe 23 decembrie, Coordonatorul General al Gărzilor Revoluționare, Muhammad Reza Naghdi, a declarat că țara sa "va închide Marea Mediterană, Strâmtoarea Gibraltar și alte căi navigabile dacă Statele Unite și aliații săi ar continua să comită crime în Gaza.

În ultimele luni, grupul yemenit Houthi loial Iranului a atacat nave comerciale care navigau prin Marea Roșie, justificând acest lucru ca un răspuns la războiul israelian din Fâșia Gaza.

Atacurile Houthi au escaladat după ce liderul iranian Ali Khamenei a cerut în noiembrie ruperea relațiilor comerciale și împiedicarea exportului de petrol în Israel. Mai târziu, liderul Houthi a spus că forțele sale ar putea viza nave israeliene, în Marea Roșie, și strâmtoarea Bab al-Mandab.

Atacurile Houthi au determinat companiile maritime să-și schimbe rutele, iar Statele Unite și Marea Britanie au început, de asemenea, să lanseze lovituri împotriva site-urilor Houthi din Yemen.

Iranul sprijină grupurile din Marea Mediterană, cum ar fi gruparea libaneză Hezbollah, și grupurile armate aliate cu acesta în Siria.

În decembrie anul trecut, comandantul Forțelor Navale ale Gărzilor Revoluționare, Ali Reza Tangsiri, a anunțat formarea Forțelor Navale Basij, constituite din unități din grupurile armate loiale Iranului, la care participă nave grele și ambarcațiuni ușoare, nemilitare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel