Iranul și-a anunțat condițiile pentru reluarea negocierilor în domeniul nuclear

Darius Muresan |
Data publicării:

Administraţia de la Teheran ar putea accepta reluarea negocierilor pe tema programului nuclear dacă Statele Unite şi alte ţări occidentale transmit un "semnal clar" privind intenţia anulării sancţiunilor în cel mult un an, afirmă un oficial din Iran, conform agenției de presă Mediafax, care citează cotidianului Financial Times.

"Pot anunţa şi ne pot oferi asigurări că toate sancţiunile impuse după Acordul nuclear vor fi anulate în mai puţin de un an şi ne pot spune că putem merge să negociem", a declarat Mohsen Rezaei, fost comandant al Gardienilor Revoluţiei, în prezent secretar al Consiliului de Discernământ din Iran.

"Trebuie să vedem că, în fiecare lună, în cursul negocierilor, sunt anulate unele sancţiuni care sunt urgente pentru noi. Spre exemplu, sancţiunile asupra tranzacţiilor financiare şi restricţiile impuse de băncile europene ar trebui anulate în prima lună. De asemenea, exporturile de petrol se numără printre priorităţile noastre", a explicat Mohsen Rezaei, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

Ca reacţie la aceste declaraţii, Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a declarat că "toate temele de politică externă sunt comunicate doar prin canale oficiale". Saeed Khatibzadeh a subliniat că atribuţiile sunt "în mod clar" în sarcina ministrului de Externe, Mohammad Javad Zarif, subliniind că Mohsen Rezaei "nu are responsabilităţi directe sau indirecte" în această privinţă.

Ţările europene au renunţat în urmă cu câteva zile să depună la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) un proiect de rezoluţie care ar fi criticat Iranul, iar Teheranul a atenuat tensiunile generate de blocarea inspecţiilor internaţionale.

Iranul a anunţat limitarea cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în contextul tensiunilor cu Statele Unite. Teheranul a anunţat că nu va mai accepta inspecţii inopinate la instalaţii nucleare.

Preşedintele Joe Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel