Iranul salută acordul încheiat marţi între Moscova şi Ankara

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
şeful diplomaţiei iraniene Javad Zarif
şeful diplomaţiei iraniene Javad Zarif

Acordul încheiat marţi între Moscova şi Ankara pentru evitarea unui asalt al trupelor regimului de la Damasc asupra provinciei insurgente siriene Idlib este un exemplu de "diplomaţie responsabilă", a apreciat marţi şeful diplomaţiei iraniene Javad Zarif.

"Câteva săptămâni de eforturi intense ale unei diplomaţii responsabile (...) care au permis evitarea războiului în Idlib şi obţinerea unui angajament ferm pentru combaterea terorismului extremist", a notat Mohammad Javad Zarif pe contul său de Twitter, informează AFP.

"Diplomaţia funcţionează", a adăugat el, evocând propriile "vizite la Damasc şi Ankara" şi summitul dintre preşedinţii turc, rus şi iranian care a avut loc în 7 septembrie la Teheran pentru a sublinia că Iranul a avut şi el un rol în rezultatul întrevederii de luni.

La Soci, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au depăşit divergenţele şi au convenit asupra unui acord pentru a evita asaltul dorit de regimul sirian asupra Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor şi jihadiştilor din Siria, înfiinţând "o zonă demilitarizată" sub control ruso-turc în această provincie.

După ce guvernul sirian, susţinut de armata rusă, şi-a făcut publică intenţia de a recuceri această zonă situată în nord-vestul Siriei, Turcia, care îi susţine pe insurgenţi, nu încetează să atenţioneze împotriva unei posibile catastrofe umanitare în cazul unui asalt al trupelor guvernamentale.

Şi el susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Iranul a atenţionat la rândul său Damascul şi Moscova împotriva unei "politici a pământului pârjolit", insistând asupra "problemelor umanitare" şi afişându-şi hotărârea de a face totul pentru ca populaţia să nu sufere şi să nu se înregistreze victime.

În timpul întrevederii din 7 septembrie de la Teheran, preşedinţii iranian, rus şi turc nu au reuşit să ajungă la o poziţie comună care să reglementeze problema.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel