Iranul reușește lansarea celui de-al treilea satelit militar, provocând noi îngrijorări occidentale

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Gărzile Revoluționare Iraniene au lansat "cu succes" miercuri un nou satelit militar de cercetare, după cum a informat presa de stat în cea mai recentă mediatizare a tehnologiei spațiale iraniene, provocând o și mai mare îngrijorare în rândul statelor occidentale.

Ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Issa Zarepour, a anunțat: "Satelitul de recunoaștere fotografică ("Noor 3") a fost plasat cu succes pe orbită la 450 km distanță de Pământ cu nava purtătoare iraniană Qased", conform celor relatate de agența IRNA.

Operatorul de satelit Qased a mai lansat anterior sateliții "Noor 2", în 2022 și "Noor 1", în 2020.

Statele Unite au avertizat adesea Iranul împotriva lansărilor similare afirmând că tehnologia ar putea fi utilizată și pentru rachete balistice, inclusiv în cele concepute pentru a transporta un focos nuclear. Alte guverne occidentale și-au exprimat îngrijorări similare.

Iranul, la rândul său, susține că nu caută să obțină arme nucleare și că programul său spațial și de rachete este destinat numai în scopuri civile și de apărare.

Iranul a eșuat în multe încercări de a lansa sateliți în trecut, iar lansarea și plasarea cu succes a primului său satelit militar pe orbită, "Noor 1", în aprilie 2020, a reprezentat un succes local major, dar a stârnit condamnări aspre din partea Statelor Unite.

Teheranul a fost supus unor sancțiuni stricte ale SUA de când Washingtonul s-a retras în 2018 din acordul nuclear.

Iranul neagă în mod constant orice eforturi de a dezvolta capacitățile de producere a armelor nucleare și subliniază că activitățile sale sunt în întregime pașnice.

Într-un interviu recent acordat unei agenții de presă japoneze, ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian a vorbit despre o propunere japoneză de a relua discuțiile nucleare iraniene cu Statele Unite, în condițiile în care relațiile diplomatice dintre Teheran și Washington au fost întrerupte de la Revoluția Islamică din 1979.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel