Iranul poate scufunda nave militare americane utilizând "arme secrete" - general iranian

Elena Badea |
Data publicării:

Iranul poate scufunda navele militare americane din zona Golfului Persic utilizând rachete și "arme secrete", a declarat sâmbătă un general iranian, potrivit agenției semi-oficiale Mizan, relatează postul CNBC.

Statele Unite au anunțat vineri că vor trimite 1.500 de militari în regiunea Orientului Mijlociu, în contextul amplificării tensiunilor între Teheran și Washington.

Totodată, prezenţa militară americană în regiune a fost întărită prin trimiterea în zonă a mai multor bombardiere strategice B-52 şi a grupului naval al portavionului USS Abraham Lincoln, format dintr-un crucişător de clasa Ticonderoga, patru distrugătoare de clasa Arleigh Burke şi mai multe nave de sprijin.

"America ... trimite două nave de război în regiune. Dacă vor comite cea mai mică prostie, vom trimite aceste nave pe fundul mării împreună cu echipajul și avioanele lor folosind două rachete sau două arme secrete noi", a declarat generalul Morteza Qorbani, consilier al comandamentului militar al Iranului.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului. Gardienii Revoluţiei din Iran au transmis că nu vor exista negocieri cu Statele Unite, informează Mediafax.

Programul balistic al Teheranului stârnește preocupări

 

Experții occidentali susțin că deseori Iranul exagerează capacitățile propriului arsenal, însă programul balistic al Teheranului stârnește preocupări, mai ales în cazul Arabiei Saudite, principalul rival regional al Iranului, care se simte direct vizată de programele de înarmare ale Teheranului.

În acest context, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a aprobat recent un contract privind vânzarea de armament în valoare de opt miliarde de dolari către Arabia Saudită.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a notificat vineri Congresul în legătură cu decizia Administrației Trump. În cadrul notificării, el a explicat că „vânzarea imediată" a acestor echipamente este necesară ca urmare a activității militare a Iranului în Orientul Mijlociu. „Activitatea Iranului reprezintă o amenințare la adresa stabilității Orientului Mijlociu și la adresa securității Statelor Unite", a scris acesta.

Pompeo a declarat că tranzacția „trebuie să aibă loc cât mai curând pentru a putea împiedica acțiunile viitoare ale Iranului în Golf și în întregul Orient Mijlociu".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel