Iranul începe producţia avionului de vânătoare Kowsar (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data publicării:

Iranul a început producţia avionului de luptă Kowsar, conceput intern, pentru a fi folosit de forţele sale aeriene, a relatat televiziunea de stat, în contextul amplificării tensiunilor cu SUA după ce Washingtonul a reintrodus sancţiuni asupra Teheranului, relatează Reuters.

,,În curând, numărul necesar de aceste avioane va fi produs şi pus în serviciul forţelor aeriene", a declarat sâmbătă ministrul apărării, Amir Hatami, la o ceremonie de lansare a producţiei, transmisă la televiziune.

Iranul spune că avionul Kowsar este "100% producţie internă" şi poate transporta diferite arme, urmând a fi folosit pentru scurte misiuni aeriene de sprijin.

(w670)

Totuşi, unii experţi militari consideră că acest avion de luptă este o copie la indigo a unui model F-5 produs pentru prima dată în SUA în anii '60.

Forţele aeriene iraniene au fost limitate probabil la doar câteva zeci de avioane de luptă: fie ruseşti, fie modele americane vechi, achiziţionate înainte de Revoluţia din Iran din 1979.

Teheranul a trimis armament şi mii de soldaţi în Siria pentru a sprijini forţele preşedintelui Bashar al-Assad, dar a trebuit să se bazeze pe Rusia pentru sprijin aerian, din cauza lipsei unei forţe aeriene solide.

Iranul a lansat în 2013 ceea ce a descris ca fiind un avion de luptă nou, conceput intern, numit Qaher 313, dar unii experţi şi-au exprimat dubiile în legătură cu viabilitatea avionului la acel moment.

Imagini cu avionului de luptă Kowsar au fost dezvăluite pentru prima dată pe pe 21 august 2018 când președintelui Hassan Rouhani a urcat la bordul avionului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel