Iranul încalcă iar acordul nuclear

Eduard Pascu |
Data publicării:

Iranul a început îmbogăţirea uraniului cu o a doua cascadă de centrifuge IR-2m la uzina subterană de la Natanz, adâncind astfel încălcările acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri şi sporind presiunea asupra noii administraţii americane în legătură cu salvarea acestuia, notează marţi Reuters, citând un raport transmis de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) statelor membre.

Iranul a început din 2019 să încalce progresiv prevederile acordului după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din înţelegere şi a reimpus sancţiuni Republicii Islamice, transmite Agerpres.

Acordul prevede că Iranul poate îmbogăţi uraniu doar la principala sa instalaţie subterană de la Natanz, cu centrifuge IR-1 de primă generaţie. Anul trecut a început însă îmbogăţirea uraniului cu o cascadă de centrifuge IR-2m, mult mai eficiente, iar în decembrie a anunţat că va mai instala trei.

'Iranul a finalizat instalarea uneia dintre aceste trei cascade, ce conţine 174 de centrifuge IR-2m, iar la 30 ianuarie, Iranul a început să alimenteze cascada cu UF6', se spune în raportul agenţiei de la Viena, cu referire la materia primă hexafluorură de uraniu.

AIEA a confirmat ulterior că Republica islamică a început îmbogăţirea uraniului cu cea de-a doua cascadă.

Potrivit raportului confidenţial obţinut de Reuters, Teheranul continuă instalarea de centrifuge IR-2m mai avansate. Din restul de două cascade, a început instalarea uneia, iar a celeilalte este 'aproape de finalizare'.

Ambasadorul Iranului la AIEA, Kazem Gharibabadi, a scris marţi pe Twitter că Teheranul a început deja instalarea de centrifuge IR-6 la Fordo, uzina săpată în munte unde a început îmbogăţirea uraniului la puritatea de 20% pe care o atinsese înainte de acordul din 2015. Raportul AIEA nu face nicio menţiune referitoare la acest lucru.

Marţi, puţin mai devreme, ministrul israelian al energiei a afirmat că Iranului îi mai sunt necesare aproximativ şase luni pentru a produce suficient material fisionabil pentru o armă nucleară, un termen de aproape două ori mai lung decât anticipase un înalt responsabil al administraţiei Biden.

Iranul neagă orice scop militar al îmbogăţirii uraniului. Acordul din 2015 impune limita de puritate a uraniului îmbogăţit la 3,67%, suficientă pentru producerea de energie în scop civil, dar mult sub cea de 90% care ar fi necesară pentru arma nucleară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel