Iranul inaugurează un aeroport pe una dintre insulele disputate cu Emiratele Arabe Unite

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Iranul a anunțat deschiderea aeroportului "Imam Ali" pe insula Tunb Al Kubra - una dintre cele trei insule aflate în litigiu cu Emiratele Arabe Unite - și a inaugurat prima rută de zbor între capitala Teheran și această nouă facilitate.

Inaugurarea a avut loc în prezența comandantului componentei navale a Gărzilor Revoluționare, amiralul Ali Reza Tanksiri, și a președintelui Organizației Aviației Civile, Mohammed Mohammadi Bakhsh.

Mohammadi Bakhsh a declarat că "aeronavele de clasă medie pot ateriza și decola pe acest aeroport, iar prezența companiilor aeriene pe această insulă joacă un rol major în creșterea moralului familiilor membrilor forţelor armate care îndeplinesc serviciul militar. Desfășurarea de zboruri regulate către Tunb Al Kubra, cu furnizarea de servicii aeroportuare adecvate, oferă baza pentru călătorii ușoare din unele zone precum Bandar Abbas și Bandar Lengeh către această insulă".

Comandantul componentei navale a Gărzilor Revoluționare Iraniene a subliniat că “deschiderea acestui aeroport contribuie la dezvoltarea și la prosperitatea economică bazată pe mare și crește nivelul de securitate durabilă în geografia maritimă a Golfului Persic".

În 1968, britanicii au acordat Iranului insulele Tunb Al Kubra, Tunb Al Sughra și Abu Musa, înainte de retragerea lor din Emiratele Arabe, iar acestea au devenit subiect de dispută între Abu Dhabi și Teheran.

Iranul susține că cele trei insule sunt parte integrantă a teritoriului său, subliniind că nu recunoaște disputa asupra lor cu Emiratele Arabe Unite.

Aceste insule strategice au vedere la Strâmtoarea Hormuz, prin care trece zilnic aproximativ 40% din producția mondială de petrol. Din punct de vedere militar, deținerea acestor insule reprezintă reprezintă un avantaj strategic întrucât permit monitorizarea și controlul cu ușurință a traficului maritim din Golf.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel