Iranul ia în considerare o acțiune de sabotaj, în Marea Mediterană, asupra cargoului Shahr e Kord

Eduard Pascu |
Data publicării:
Cargoul Shahr e Kord - Iran  Sursa foto: Twitter
Cargoul Shahr e Kord - Iran Sursa foto: Twitter

Teheranul 'ia în considerare toate opţiunile' după atacul care a vizat o navă iraniană în Marea Mediterană, caz în care totul arată că Israelul pare să fie în spatele său, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, citat de AFP.

Potrivit mai multor publicații iraniene, unul din cargourile companiei iraniene de transport maritim public IRISL, Shahr e Kord, a fost lovit la nivelul carenei de un dispozitiv exploziv, la 10 martie, când naviga în Marea Mediterană, în drum 'spre Europa'.

'Ţinând cont de locul în care a intervenit actul de sabotaj, totul sugerează că regimul de ocupaţie de la Ierusalim (Israelul, în frazeologia oficială iraniană) se află în spatele acestei operaţiuni', iar 'comportamentul agresiv (al Israelului) întăreşte această ipoteză', a spus Khatibzadeh într-o conferinţă de presă la Teheran.

'Este firesc ca Republica islamică Iran să ia în considerare toate opţiunile împotriva oricărei părţi a cărei implicare în această operaţiune de sabotaj va fi dovedită', a adăugat el.



Incidentul raportat la bordul vasului Shahr e Kord a avut loc la două săptămâni după ce Israelul acuzase Teheranul că este responsabil de unul din atacurile împotriva unei nave israeliene în Golful Oman. Aceste acuzaţii au fost dezminţite de Iran.

Citând responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, Wall Street Journal a relatat la 11 martie că Israelul a vizat de la sfârşitul anului 2019 - în special prin utilizarea minelor submarine - cel puţin zece nave în drum spre Siria, care, în majoritatea cazurilor, transportau petrol iranian.

La solicitarea AFP cu privire la acest articol, ministrul apărării israelian Benny Gantz a declarat că nu comentează 'informaţii din media străine'.

Republica islamică nu recunoaşte Israelul pe care îl consideră inamicul său declarat în regiune.

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu vede în Iran - pe care îl acuză că vrea să se doteze cu bomba atomică, ceea ce Teheranul dezminte - o ameninţare existenţială pentru ţara sa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel