Iranul face pas înapoi în Siria. După loviturile israeliene, Garda Revoluționară Iraniană își retrage ofițerii superiori și se va baza doar pe facțiunile aliate din Siria

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Iran / pexels, Lara Jameson
Iran / pexels, Lara Jameson

Garda Revoluționară Iraniană a redus desfășurarea ofițerilor săi superiori în Siria din cauza unei serii de lovituri mortale israeliene și se va baza mai mult pe facțiunile aliate cu Teheran pentru a-și menține influența asupra Damascului, au declarat cinci surse informate.

Garda Revoluționară trece printr-una dintre cele mai dificile perioade din Siria de când a sosit acum un deceniu pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad în războiul civil. Din decembrie, loviturile israeliene au ucis mai mult de șase dintre membrii săi, inclusiv un comandant superior al serviciilor de informații din IRCG.

Trei dintre surse au declarat că, în timp ce ultraconservatorii de la Teheran cer răzbunare, decizia Iranului de a-și retrage ofițerii superiori este parțial motivată de îngrijorarea sa de a nu fi atras într-un conflict care să cuprindă Orientul Mijlociu. Regândirea evidențiază modul în care se desfășoară consecințele regionale ale războiului declanșat de atacul mișcării de rezistență islamică palestiniană (Hamas) asupra Israelului din 7 octombrie.

Iranul, care susține Hamas, a încercat să se distanțeze de conflict, chiar dacă susține grupuri care au intrat în bătălie din Liban, Yemen, Irak și Siria, în cadrul așa-numitei "axe de rezistență" împotriva Israelului și a intereselor americane.

Una dintre surse, un înalt oficial de securitate regională informat de Teheran, a declarat că liderii iranieni de rang înalt au părăsit Siria cu zeci de ofițeri de rang mediu, descriind acest lucru ca o reducere a dimensiunii prezenței. Sursa nu a menționat numărul de iranieni care au plecat.

Agenția de presă Reuters nu a putut contacta Garda Revoluționară pentru comentarii, iar Ministerul sirian al Informațiilor nu a răspuns întrebărilor trimise prin e-mail cu privire la această problemă.

Trei dintre surse au declarat că Gărzile Revoluționare vor gestiona de la distanță operațiunile siriene cu ajutorul aliatului său, gruparea Hezbollah. Grupul libanez nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

O altă sursă, un oficial regional apropiat de Iran, a spus că cei care se află încă în Siria și-au părăsit birourile și reședința și nu sunt vizibili. El a adăugat: "Iranienii nu vor abandona Siria, dar și-au redus prezența și mișcările în cea mai mare măsură".

Modificările nu au avut un impact asupra operațiunilor până acum, au spus sursele. Una dintre surse, un iranian, a spus că reducerea dimensiunii "va ajuta Teheranul să evite să fie atras în războiul dintre Israel și Gaza".

De la izbucnirea Războiului din Gaza, Israelul și-a intensificat campania de atacuri aeriene, cu scopul de a reduce prezența iraniană în Siria și de a ataca atât Garda Revoluționară, cât și Hezbollah, care, la rândul său, a făcut schimb de focuri cu Israelul.

Israelul comentează rareori atacurile sale din Siria și nu și-a revendicat responsabilitatea pentru ultimele lovituri. Armata israeliană a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că nu comentează rapoartele din presa străină.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel