Iranul deține uraniu îmbogăţit de 14 ori mai mare decât limita autorizată și impune restricții inspectorilor AIEA

Eduard Pascu |
Data publicării:

Iranul deţine acum o cantitate de uraniu slab îmbogăţit de 14 ori mai mare decât limita autorizată de acordul din 2015, potrivit unui raport consultat marţi de AFP şi care va fi examinat în cadrul unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la începutul lunii martie, relatează AFP.

Washingtonul a reintrodus în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, sancţiunile suspendate conform acordului din 2015 între Iran şi puterile internaţionale.

Pe de altă parte, Iranul a introdus restricții pentru inspectorii AIEA, după expirarea unui ultimatum al Teheranului privind ridicarea sancţiunilor americane. Parlamentul iranian a adoptat în decembrie o lege prin care guvernul este obligat să limiteze anumite inspecţii ale AIEA la instalaţiile care nu ţin de programul nuclear, inclusiv în obiective militare suspecte, dacă Statele Unite nu renunţă la sancţiunile anti-iraniene, transmite Agerpres.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat - conform agenţiei IRNA, preluată de AFP - că "aplicarea legii a început în această dimineaţă". El a reamintit că Iranul a anunţat oficial AIEA despre această măsură, în 15 februarie, dar a subliniat totodată că Teheranul va continua să coopereze cu agenţia.

Ambasadorul iranian la AIEA, Kazem Gharibabadi, declarase că responsabilii instalaţiilor nucleare au primit instrucţiuni privind restricţionarea inspecţiilor începând de marţi de la ora locală 0.00 (luni, 20.30 GMT).

SUA s-au retras unilateral din înţelegerea cunoscută ca JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune), semnată alături de Rusia, China, Regatul Unit, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană, prin care, în schimbul suspendării sancţiunilor, Iranul s-a angajat să îşi îngheţe programul de înarmare atomică. Partea iraniană a început să încalce progresiv prevederile JCPOA din 2019.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel