Iranul denunţă ''terorism nuclear'' împotriva unei fabrici de îmbogăţire a uraniului

Eduard Pascu |
Data publicării:

Şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran (OIEA), Ali-Akbar Salehi, a descris duminică drept "terorism nuclear" un incident electric înregistrat în timpul dimineţii la instalaţia de îmbogăţire a uraniului din Natanz, transmit AFP, Reuters şi EFE.

Într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat, Salehi a îndemnat comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să "acţioneze împotriva acestui terorism nuclear" şi a avertizat că ţara sa "îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva autorilor săi", transmite Agerpres.

Comunicatul de presă nu acuză niciun grup sau stat pentru acest atac şi nu oferă nicio indicaţie a stării instalaţiilor în cauză.

Duminică mai devreme, purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi, a anunţat că în cursul dimineţii s-a produs o "pană de curent" de origine suspectă la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz, unul dintre principalele centre ale programului nuclear al Iranului, unde cu o zi înainte au fost lansate noi cascade de centrifuge interzise de acordul nuclear iranian din 2015.

În Natanz, o instalaţie de aproximativ 100.000 de metri pătraţi construită la opt metri sub pământ, a avut loc o explozie pe 2 iulie 2020, într-o sală de asamblare a centrifugelor avansate, catalogată la momentul respectiv drept "sabotaj".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel