Iranul anunță lansarea primului satelit militar

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Corpul Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC) a lansat miercuri primul satelit militar din Iran pe o orbită terestră, transmite agenția Tasnim.

IRGC a spus că primul satelit militar, fabricat autohton, Noor (Lumină) a fost lansat pe orbită în această dimineață. Satelitul a fost lansat cu ajutorul unei rachete în trei etape numită Qassed, după numele generalului Qassem Soleimani ucis, în luna ianuarie, de o dronă americană la Bagdad.

Operațiunea a avut loc la o platformă de lansare în Dasht-e Kavir, un mare deșert din centrul Iranului. Satelitul a fost plasat cu succes pe o orbită situată la 425 de kilometri deasupra Pământului.

Lansarea satelitului militar marchează un punct de reper important în industria spațială din Iran.

Această lansare survine la două luni după eşecul de la 9 februarie cu satelitul de observaţii ştiinţific, denumit Zafar (Victorie, în persană), aminteşte AFP. Tentativa lansării Zafar a intervenit cu câteva zile înainte de a 41-a aniversare a Revoluţiei islamice.

Acţiunea Teheranului a fost condamnată de Franţa, care consideră că Iranul a recurs la tehnologii "balistice" asemănătoare cu cele utilizate la transportul armelor nucleare. Parisul a cerut atunci Teheranului să-şi respecte "obligaţiile" internaţionale.

Anterior, SUA au avertizat împotriva programului spaţial iranian, calificând lansarea unei rachete destinate să plaseze pe orbită un satelit în ianuarie 2019 drept o "provocare" şi o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU. Această rezoluţie cere Iranului "să nu desfăşoare niciun fel de activitate legată de rachetele balistice concepute pentru a putea transporta încărcături nucleare, inclusiv lansări cu recurgerea la tehnologia rachetelor balistice", conform AFP, citat de Agerpres.

Teheranul insistă că programul său spaţial este unul "paşnic" şi respinge afirmaţiile potrivit cărora acesta ar avea o dimensiune militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel