Iranul ameninţă că va relua unele părţi ale programului său nuclear

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa Foto: National Review
Sursa Foto: National Review

Ministerul de Externe al Iranului va comunica miercuri o diminuare treptată a angajamentelor Teheranului faţă de acordul nuclear internaţional din 2015 celor cinci semnatari ai acordului şi preşedintele Hassan Rouhani va trimite o scrisoare în acest sens, a anunţat marţi media de stat, relatează Reuters şi dpa.

Scrisoarea adresată de Rouhani va accentua faptul că Republica Islamică a dat dovadă de multă răbdare, dar că cealaltă parte nu şi-a respectat partea sa de angajamente, notează IRNA.

Tensiunile au crescut în ajunul împlinirii unui an de la retragerea SUA din acordul internaţional încheiat cu Iranul. Teheranul va relua o parte din programul său nuclear în răspuns la decizia SUA de a se retrage din acordul internaţional semnat cu Iranul în urmă cu patru ani, dar nu intenţionează să adopte o măsură similară, au precizat media iraniene.

,,Miercuri, Iranul îşi va anunţa decizia de diminuare a angajamentele sale faţă de (acordul nuclear)... după retragerea unilaterală a SUA", a indicat agenţia de stat IRNA, precizând că Ministerul de Externe îi va informa pe reprezentanţii Rusiei, Chinei, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii şi că preşedintele Rouhani va trimite o scrisoare în acest sens.

Iranul doreşte să-şi "reducă treptat obligaţiile" asumate în cadrul acordului său nuclear cu marile puteri, a precizat IRNA.

Acordul nuclear semnat la Viena în 2015 prevede o diminuare semnificativă a activităţilor nucleare ale Iranului pentru a împiedica ţara să construiască arme nucleare.

Sancţiunile occidentale impuse Iranului au fost ridicate în schimbul diminuării programului nuclear, dar SUA au reimpus treptat sancţiuni în ultimul an, între care un embargou împotriva exporturilor de petrol iraniene.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) din Viena a indicat că Teheranul şi-a menţinut activităţile nucleare în cadrul limitelor convenite.

Cu toate acestea, preşedintele Trump susţine că acordul nu va opri construirea unui arsenal nuclear şi că nu împiedică tendinţele agresive ale Iranului în regiune.

La 8 mai 2018, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea ţării sale din acordul respectiv şi, în consecinţă, au reintrodus sancţiuni dure asupra Teheranului, inclusiv asupra exporturilor iraniene de ţiţei cu intenţia declarată de reducere totală a lor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel