Iranul acuză Franţa că destabilizează Orientul Mijlociu prin vânzările masive de arme

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Iranul a acuzat Franţa că "destabilizează" regiunea, ca reacţie la ameninţările Parisului de a impune sancţiuni împotriva Teheranului dacă dialogul cu acesta privind activităţile sale balistice şi influenţa sa regională "nu dă rezultate", relatează AFP.

,,Republica Islamică a făcut întotdeauna apel la consolidarea păcii şi a stabilităţii în regiune", a afirmat Ministerul de Externe iranian într-un comunicat publicat vineri seara.

Iranul ,,consideră vânzările masive de arme moderne şi ofensive de către (...) Franţa ca fiind un factor destabilizator pentru echilibrul regiunii", se precizează în comunicat.

Ministerul iranian a reacţionat astfel la declaraţiile şefului diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, care a ameninţat vineri Iranul cu sancţiuni în legătură cu programul său de rachete şi cu influenţa sa în Orientul Mijlociu.

,,Avem două solicitări (...) ca Iranul să renunţe la producţia de rachete, dar mai ales la exportul de rachete către facţiuni armate din Orientul Mijlociu şi către (rebelii) houthis" din Yemen, a spus Le Drian.

Iranul trebuie de asemenea ,,să pună capăt acţiunilor sale destabilizatoare pentru întreaga zonă", a adăugat el, estimând că, în conformitate cu Rezoluţia 2254 a ONU privind Siria, Teheranul nu poate avea forţe pe teritoriul sirian.

,,Capabilităţile Iranului în materie de rachete fac parte din puterea sa legitimă de apărare (...) Programul de rachete al Iranului nu este negociabil (...) şi acest lucru le-a fost comunicat francezilor", a răspuns Ministerul de Externe iranian.

El a avertizat că "orice noi sancţiuni din partea statelor europene ar conduce la o revizuire a relaţiilor Iranului cu acestea".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel