Iranul a executat două persoane care au participat la manifestațiile împotriva regimului fundamentalist de la Teheran

Doi bărbaţi au fost executaţi sâmbătă în Iran, după ce au fost găsiţi vinovaţi de uciderea unui paramilitar în timpul manifestaţiilor declanşate de moartea unei tinere kurde în detenţie, a anunţat agenţia puterii judiciare, citată de France Presse, scrie Agerpres.

O mişcare de protest a început în ţară după moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o kurdă de 22 de ani care a murit după ce a fost arestată de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice Iran, impunând în special purtarea vălului în public pentru femei.

"Mohammad Mahdi Karami şi Seyed Mohammad Hosseini, principalii autori ai crimei care a dus la martiriul lui Ruhollah Ajamian, au fost spânzuraţi în această dimineaţă", a informat Mizan Online, referindu-se la un membru al miliţiei Bassidji, legată de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Tribunalul de Primă Instanţă i-a condamnat pe cei doi bărbaţi la moarte pe 4 decembrie, a precizat agenţia.

La 3 ianuarie, Curtea Supremă a Iranului a confirmat condamnările la moarte ale celor doi bărbaţi, acuzându-i că l-au ucis pe Ajamian pe 3 noiembrie la Karaj, la vest de Teheran.

De la începutul mişcării de protest, justiţia a condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu manifestaţiile, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe informaţii oficiale. Dintre acestea, patru au fost executate, pentru două le-au fost confirmate sentinţele de către Curtea Supremă, şase aşteaptă noi procese şi alte două pot face recurs.

Militanţii spun că alte zeci de persoane se confruntă cu acuzaţii pasibile cu pedeapsa cu moartea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel